Банкеръ Daily

Общество и политика

Безплатен градски транспорт в дните с най-мръсен въздух предлага Борис Бонев

Безплатен градски транспорт в дните с най-голямо замърсяване, както и забрана за движение на автомобили на територията на Столичната община, предлага независимият общински съветник Борис Бонев.

Той поиска да се намалят критериите за въвеждането на т.нар. зелен билет. "Зеленият билет в момента влиза в сила, когато има превишение на нормите 4 пъти или 200 мг/куб.м. Това, което аз съм заложил, е да влиза, когато има превишение 2 пъти - 100 мг/куб.м. Всъщност съм се водил от препоръките на Световната здравна организация за нивата на замърсяване, които съответно увеличават рисковете от заболявания и от смъртност и на база на тези нива на замърсяване съм направил нови диапазони за влизане в сила, така вече над 150, т.е. три пъти повишение - най-високата стойност на замърсяването, след което вече влизат всичките и най-строги мерки", заяви общинският съветник пред БНТ. 

И в сряда има повишени нива на фините прахови частици в столицата. Според данните в момента в кварталите „Горна Баня“, „Красна поляна“, „Бъкстон“, „Овча купел“ превишенията са повече от 5 пъти над нормата.

Прогнозата на Столичната община за днес е за умерено замърсяване и два пъти завишени нива на фините прахови частици в „Дружба“, „Хиподрума“ и „Надежда“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във