Банкеръ Daily

Общество и политика

Безотговорното поведение на пътя показва нагласата към правилата, смята Настимир Ананиев

„Безотговорното поведение на пътя показва нагласата към правилата. Важно е хората да вземат личната отговорност в ръце. Обществото да се включи в процеса също. Държавата не прави достатъчно в момента... Най-тежките месеци са летните, което повишава риска от пътно-транспортни произшествия“. Това коментира пред БНР Настимир Ананиев, експерт по пътна безопасност и бивш председател на транспортната комисия в парламента. 29 юни е Национален ден на пътната безопасност. Отбелязва се от една година по предложение от Института по пътна безопасност. 

По думите на Ананиев има над 100 000 фиша за глоби, неплатени от чужденци. 

„МВР какво правят, спират ли чужденците на границата? Мярката с връчването на глобите на границата през 2017, 2018 и 2019 година е довела почти 100 млн. лева във Фонда за пътна безопасност. Не се говори за тези пари, защото ще ги попитат къде са изхарчени парите за пътна безопасност“ допълни експертът. 

Настимир Ананиев критикува предложението на главния прокурор - прилагане на тежки наказания, когато водачът шофира с над 2 промила алкохол в кръвта. Според него е неприемливо по този начин да се насърчава шофирането след употреба на алкохол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във