Банкеръ Daily

Общество и политика

Безгласието подкрепи кабинета

Властта остава, безводието продължава

S 250 8eaf2789 ead5 487b 8b27 119a354f09ce
S 250 27dd2be2 82af 43dd 9f98 943c94fd94a0
S 250 265af278 8977 4248 bad1 d9424a66d449

За броени минути се провали четвъртият вот на недоверие срещу сегашното правителство. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева със задоволство констатира, че рядко в пленарната зала се събира толкова народ. И наистина, дори тези от депутатите, които почти не се появяват в Сградата на съединението, този път бяха на линия и впрегнаха всички сили на пръстите си, за да защитят управлението.

Съществена роля за изхода на гласуването изиграха "Атака" и "Воля". Едните подпряха кабинета, а уж до последно не бяха сигурни, вторите - замълчаха, което си беше кажи-речи същото.

В крайна сметка дори вотът да беше минал, това нямаше да напълни язовирите, да изчисти въздуха или да ни отърве от боклуците - вносни и наши, български. Този номер с оставките, недоверието, обвиненията и празните приказки сме го гледали до втръсване. Управляващите обвиняват опозицията за неща, сторени преди 30 години, а левицата не е спряла да размахва декларации и да критикува, ама смислени решения не дава. На всичко отгоре и адекватна алтернатива не се предлага. В нашата държава винаги са виновни предшествениците и затова кризите никога няма да секнат. 

Премиерът по принцип не се "обяснява" пред депутатите и не присъства на гласуването. Той отсъстваше и по време на дебатите по темата през миналата седмица. Караянчева го защити с аргумента, че вотът на недоверие е насочен към Министерския съвет заради водната криза в Перник и в залата са ресорните министри, имащи отношение към проблема.  

Очевидно е че министър-председателят всячески се старае да се дистанцира от кризата в миньорския град. Показа го още като изпрати на място министъра на икономиката от квотата на "Обединени патриоти" Емил Караниколов да тушира напрежението, при все че от него може да се търси най-малката отговорност за пернишкото безводие. 

Всъщност Борисов рядко се появява в Народното събрание. А и защо му е да се "обяснява" пред опозицията. Много пъти е давал да се разбере, че не той, а подчинените му прецакват нещата. И не се двоуми да ги жертва.

А иначе т.нар. независими народни преставители от парламентарната група на "Атака" до последно "обмисляха" дали да подкрепят вота на недоверие. В действителност хората на Волен Сидеров, които напоследък уж го играят опозиция, загатнаха как ще гласуват още седмица по-рано. Тогава нападнаха БСП, че не ги е поканила на консултациите. После попитаха левицата дали при падане на кабинета ще се увеличи размерът на пенсиите и ще се признае ли турското робство за геноцид. 

Непосредствено преди гласуването обаче и след него атакистите запазиха мълчание. Че и какво да кажат? Само винаги най-дейният от тях - Павел Шопов, се изказа, но не за вота. Озадачи го начинът на водене на пленарното заседание и по-точно, защо зам.-председателят на парламента Валери Симеонов не седи до Караянчева и не води дебатите. 

От "Воля" пък бяха абсолютно пасивни и затвърдиха липсата си на позиция, гласувайки "въздържал се". Интересното е, че партията на Веселин Марешки подкрепи Бойко Борисов при предишните три вота на недоверие. Напоследък и тя се ориентира към опозиционната реторика, но не посмя открито да прескочи "барикадата".

Даниела Дариткова:

"С фиаско за опозицията приключи поредният вот на недоверие.Това беше предизвестен финал, защото самите вие не вярвахте, че ще успеете. Сценарият ви беше слаб, реализацията лоша. Дори слайдшоуто ви не беше впечатляващо. Основната ви цел бе да извлечете политически дивидент от кризата в Перник., отново заслепени от тясно партийни интереси и лидерски амбиции, не успяхте да убедите хората, че предлагате алтернатива."

 "Оставихте впечатлението у хората, че без притеснение използвате лъжи и манипулации...Жалко е, че партия със 100-годишна история може да изпадне до такава безидейност и идеологически еклектизъм. Понеже дебатите по изключително важната тема за опазване на природните ресурси и околната среда се развиха около представата за отговорност, е време да ви попитаме, кой от БСП ще понесе отговорност за проваления вот. При нас отговорността е ясно дефинирана."

Корнелия Нинова:

"Живеем в нестабилност, създадена от управляващите, живеем в кризи всеки ден - криза в здравеопазването, чума по животните, водна криза, криза с мръсния въздух, с боклуците на Европа и на света, които се дължат на безхаберие, некомпетентност и корупция в правителството на Борисов".

"Системите започват да отказват една след друга. В медицината това се казва полиорганна недостатъчност... Подобна власт може да се запази само със страх, натиск и репресии. Със затваряне устата на смелите и инакомислещите. Бяхме свидетели през годините на това. Първо се започна с нас от опозицията. На множество проверки бяха подложени колеги без основание. Години наред ви се втълпява, че няма алтернатива. ГЕРБ може да са лоши, но са единствени. Не, не е така. След това се продължи с журналистите...Минахте през бизнеса, който също подложихте на натиск, страх, минахте през протестиращите. Първо ги разделяте и противопоставяте, след това ги снимахте и с актове за нарушение ги привиквахте през ден в полицията и стигнахте до там да обгазявате свободно протестиращи българи срещу политиката на правителството. Но не ви стигна това - насочихте и стигнахте до най-високото равнище в държавата - президента".

"Скъпи българи, разграждат държавността, с едничка цел - да останат на власт на всяка цена и без никакъв опонент. Знаем, че вотът на недоверие не мина. Нека излезем от математиката и да ви попитаме вас от това, което чухте от отрицателните вотове, колко от вас са съгласни. Чухме, че легитимнто право на опозицията в една демократична държава да иска вот на недоверие е задният вход в политическия живот. В дебата чухме, че конституционно записаната възможност за служебен кабинет е нелегитимна. Управляващите не само погазват тихомълком Конституцията, а официално на глас оттук я суспендират с думи."

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във