Банкеръ Weekly

Общество и политика

Безгласен източник на данни

Гласът на избирателя у нас е стока. Знам го от години и винаги някой или нещо ми го припомнят на избори. Преживях и "арестуваните" бюлетини в печатницата в Костинброд, и пазарния принцип "30 лв. на глас", че и чисто сексуалните намеци "ти гласувай за нас, пък ние ще те оправим". Но понеже досега не съм се чувствала фактически "купена", си мислех, че не съм от хората за продан. "Няма да бъда от тях, няма да се дам срещу пари или влияние", убеждавам сама себе си от години, докато в понеделник (14 април)ЕГН-то ми не се появи в списъка с подписи за регистрация на политическа формация, в която не членувам и чиято идеология дори не споделям. Оказа се, че без да подозирам "Национал-демократичната партия", случайно или не, се е сдобила с моята подкрепа. Проверих, подобно на стотици други сънародници, в системата на Централната избирателна комисия, за да установя, че убежденията ми не струват и стотинка. Но пък са се превърнали в стока. Заедно с гласа ми. Тогава осъзнах, че всъщност никой не ме пита. И на практика никой не ми дава право на глас. Дори по време на избори.


Жалко е. Жалко, че личността, която се крие зад няколкото цифри в редица, губи същността си по толкова прозаичен начин. Жалко е, че позицията й се измерва именно в проценти на избори, за да се трансформира по математически формули в държавна субсидия за партийните каси. А още по-жалко е, че всяко подобно "остойностяване" ни отдалечава от тъмната стаичка с бели бюлетини. Призивът "Гласувайте!" вече минава край нас, без дори да остави следа в пустошта на политическата ни неудовлетвореност. Обърнали сме гръб на властта и само медийният шум от време на време ни напомня, че може да бъдем фактор в политическия живот. Така се завъртаме в порочния кръг, при който избирателят не иска и да знае за настоящите и бъдещите си управници, но те дават мило и драго за цифрите от ЕГН-то му.


"С изборите всичко ще е 6! Бате ви Сашо само три пъти се е "подписал" :) Проверете се и вие", сподели съдбата ми приятел в социалните мрежи. "Никога не съм си давал ЕГН-то и не съм се подписвал, за да подкрепям регистрацията на една или друга партия", изпищя и телевизионен оператор от Враца. После се оказа, че в кюпа са също М.Т.Х. с ЕГН 1111111111 и шест подписа за "Атака", както и Б.Ч.Н с ЕГН 2222222222 (явно роден извън познатите ни време и пространство)и подкрепа за Реформаторския блок. Накрая в целия калабалък стана ясно, че почти една пета от партиите и коалициите, регистрирани за евровота на 25 май, едва събират в списък 2500 реални симпатизанти, а ламтят за място в Брюксел. Не ги стряска нито глобата от 10 хил. до 100 хил. лв., която може да наложи Комисията за защита на личните данни, нито затворът от три години за фалшифициране на подписи в Наказателния кодекс. Вместо признание за незаконното деяние виновниците обясниха скандала с технически грешки и с личната несъобразителност на собствените си избиратели. За да изгубят напълно доверието им още преди официалния старт на предизборната кампания.


Вероятно съм достатъчно наивна да вярвам, че за последните 14 години от пълнолетния ми живот никой не е злоупотребявал с личните ми данни за тяснопартийни цели. И никой не ме е "ползвал" без разрешение за собствена облага. Но как да имам гаранции, когато ЕГН-тата ни "изтичат" отвсякъде. Намираме ги в почти всяка кофа за боклук, въргалят се в кочани със служебни бележки и непотребни фактури, пълнят базата данни на хотелски комплекси, а нерядко "изкачат" даже и от интернет. Дори за да си купи дъвка, човек пак трябва да се раздели с ЕГН-то си, защото шефът на търговския обект държи клиентите му да получават фактури вместо касови бележки. Само преди месец пък лекуващият ме белодробен специалист ми връчи в ръцете епикризите на още трима пациенти, за да ме ползва като пощальон за доставка на документи до администрацията на болницата. А ами ако ги бях скъсала или изхвърлила? Ако си бях изтеглила набързо няколко кредита с техните данни? Или ги бях записала в подписката на партия, за бъде регистрирана за изборите ... ? Кой изобщо може да ни защити?


Колкото и въпроси да си зададем едва ли ще получим правилните отговори. Защото вече твърде дълго, вместо да сме граждани с права в собствената си страна, сме преди всичко източници - на брутен вътрешен продукт, на средства за държавната хазна и на данни ... Каквито, колкото и на когото му потрябват.


(За правната страна на скандала четете в "Параграф 22")

Facebook logo
Бъдете с нас и във