Банкеръ Daily

Общество и политика

Бездействието на Фандъкова доведе до бум на презастрояване

От години средствата за отчуждаване на частните терени, върху които трябва да има паркове, улици, междублокови пространства, детски градини и училища... се режат и са крайно недостатъчни.

Провалената кметица Йорданка Фандъкова залага бомби със закъснители из целия град. От години средствата за отчуждаване на частните терени, върху които трябва да има паркове, улици, междублокови пространства, детски градини и училища... се режат и са крайно недостатъчни. След години на подобни действия, Фандъкова няма правото да се прави на загрижена и да се чуди защо парковете са застрашени, между блоковете изникват нови сгради, а улиците са задръстени, заяви Борис Бонев от неправителствената организация "Спаси София".

"В София е пълно с държавни терени с отпаднала необходимост, често на много добри локации. Над 270 декара са тези само в квартал Полигона, до Цариградско шосе и Тех парк София. В момента тук има изоставени сгради, полета и порутени бараки. Вместо тях, цялото пространство може да се трансформира, като желанието за строителство в междублоковите градинки бъде преместено тук", каза Бонев

Гражданската инициатива предлага с писмо до Министерски съвет да бъде организирана среща, на която да се обсъди възможността за прехвърляне на държавните терени към Общината. След това, Общината ще трябва да изгради уличната мрежа, детска градина, училище, а оставащите терени по специална формула да се разменят за частни терени в зелени площи или на мястото на предвидени детски градини в други квартали. Подобно решение би позволило трайно справяне с проблема с презастрояването в квартали като Младост, Дружба, Люлин и значително би облекчило ситуацията в Южна София.

"След години нищоправене от страна на управляваната от ГЕРБ и Йорданка Фандъкова Столична община, днес ни се налага да опитваме по-нестандартни мерки за справяне с тежкия проблем с презастрояването. Сроковете за отчуждаване на редица терени, предвидени за детски градини, училища, улици и зелени площи изтичат или вече изтекоха. Ако не се действа незабавно, рискуваме София трайно да бъде оставена без така необходимата социална инфраструктура. Ясно е, че кметът няма волята да реши проблема, затова се надяваме, че служебното правителство ще разбере нуждите на милион и половина софиянци и ще помогне за решаване на един от най-тежките проблеми на града ни - презастрояването", казват от организацията.

Сроковете за отчуждаване на терените за Южния, Северния и Източен парк отминават и собствениците на терените имат законовото право да искат да ги използват. Некадърността на общината да реши този ключов проблем ще коства на софиянци местата за почивка, а на града - белите му дробове.

В четвъртък жители на столичния квартал "Младост" се събраха на пореден протест заради презастрояването на квартала. Те настояват за запазване на зелените площи, детските площадки и паркингите. Причините за недоволството са неразрешените от 10 години проблеми с презастрояването и последствията от него. Според жителите на "Младост", общината препродава терени на безценица, на които се строи.

Последните два такива обекта, според тях, са в близост до болница "Света Анна" и в "Младост" 3.

"Строежът е придобит на цената на по-малко от една гарсониера, терени се дават за без пари на инвеститори, строят се сгради, не се спазват законите за зелените площи, не се спазват отстоянията между сградите, не се осигуряват достатъчно паркоместа", заяви организаторът на протеста Панайот Бориславов.
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във