Банкеръ Weekly

Общество и политика

Безценни чиновници се учат в луксозни хотели

Агенцията по заетостта вади над милион за нови технологии, но харчи грешни пари за ненужни семинари

Висенето по опашки в бюрата по труда е най-досадното нещо, което може да се случи на един безработен. Не стига че току-що е загубил работата си, но трябва да чака за среща с трудовия си посредник, който да му каже, че примерно учители в момента не се търсят. С новия проект на Агенцията по заетостта за внедряване на електронни терминали в бюрата се очаква поне този проблем да отпадне. Вместо да се редят залудо, от догодина хората ще могат да застанат пред умното устройство и да направят справка за свободните работни места, действащите програми за заетост, преквалификация или езикови обучения. Киоските ще бъдат снабдени и с принтер, така че съответните оферти ще могат и да се разпечатат. По желание регистрираните безработни ще получават есемеси за работно място, което според компютърната система е подходящо за тях. Със съобщения ще се напомня и на разсеяните, че датата за сюблимния подпис в бюрото наближава.


Целта е да улесним максимално повече хора, особено младите, каза по повод на технологичния бум в бюрата шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова. И наистина, в ХХI век не е нормално безработните да бъдат допълнително унижавани, като


с тефтер и химикал в ръка тичат

nbsp;


към таблата по коридорите и преписват протрити кодове на работни места, които са били свободни преди месеци. Хубаво е, че въпросните терминали за 105-те бюра по труда и централата на агенцията бяха закупени в края на юни за сравнително приемливата цена от 320 976 лв. без ДДС. Срещу тази сума спечелилият търга доставчик Контракс ЕАД се ангажира да даде пълни инструкции за работа с тях, да ги достави по места, да ги свърже в компютърната мрежа и да направи необходимите настройки. Тоест да включи оборудването в експлоатация. И още нещо. Обектът на поръчката включваше и обучение на по двама служители от всяко бюро (общо 216 души) как да боравят с техниката. Типично по български обаче се оказа, че Агенцията по заетостта си е купила кон без седло. Машините за обществен достъп до е-услуги вече са разквартирувани, но са безполезни, защото не разполагат с необходимия софтуер. С него устройствата трябва да се свържат с базата данни на бюрата по труда. Програмата е необходимо да даде и опция, позволяваща потвърждаването на регистрацията по електронен път за в бъдеще да се прави със специален код, а не с електронен подпис, какъвто безработните по презумпция нямат.


Директорът на бюрото по труда в Търговище Ивелин Димитров каза, че очаква терминалите в областта да заработят до средата на август. Само че това няма как да стане, тъй като Агенцията по заетостта пусна нова обществена поръчка за изграждане на информационна система Софтуер за обществени терминали за пазара на труда и обучение на служители за работа с машините. Този път тя е с прогнозна стойност 762 хил. лв. без ДДС и все още е отворена за подаване на оферти. С други думи, излиза, че покупката, инсталирането на терминалите, софтуерът и обучението на служители ще струват над един милион лева. А това вече никак не е малка сума. На всичко отгоре как един софтуер, пък бил той и съвършен, може да струва два пъти повече от техниката, която обслужва? Остава предположението, че по-голямата част от средствата


ще отидат за второто обучение

nbsp;


по една и съща тема. На принципа повторението е майка на знанието Агенцията по заетостта първоначално плаща на Контракс да образова 216 чиновници, а впоследствие вади още повече пари за квалификация на втора партида служители. Които най-вероятно ще се окажат същите.


В условията по поръчката са предвидени общо шест обучения, които да бъдат организирани на два етапа. Непосредствено след внедряването на софтуера ще се проведат три семинара в София, Пловдив и Варна, всеки един от които с продължителност пет дни. През декември следват още три, пак петдневни курса в София, Бургас и Велико Търново. На държавните служители ще бъде предоставен пълен комфорт, както подобава на едни любознателни ученици. Те ще са максимум по 18 души в група и ще ползват образователни екстри като екрани, мултимедия, лаптопи, флип чарт, помагала и терминали за практически занимания. На успешно завършилите ще се издаде документ за преминато обучение...


От цялата работа непонятно остава все пак кой ще ползва тези устройства и не бяха ли те предназначени да улесняват безработните в търсенето на нова работа? Излиза, че държавата ще троши стотици хиляди левове, за да учи свои хора как се борави с техника, разположена във фоайетата на бюрата по труда. До която служителите нямат пряк достъп. След като за това се плаща и дори се вадят тапии, значи е задължително обучените чиновници да седнат на по едно столче до всеки терминал и да асистират целодневно на клиентите си.


Но това не е всичко. Въпросните семинари няма да бъдат ограничени до скромния дневен ред и кафе паузите с дребни сладки и чаша натурален сок или минерална вода. Държавните служители


ще се разполагат като бейове

nbsp;


и ще нощуват в поне четиризвездни хотели с включена закуска, обяд и вечеря. Справка в сайт за резервация на хотелски стаи показва, че пълният пансион на служителите за четири дни е почти невъзможно да струва по-малко от 500 лв., но спокойно може да удари и две хилядарки.


В този ред на мисли преди около месец синдикатите предупредиха, че заради административната реформа на финансовия министър Симеон Дянков държавни структури, в които фонд Работна заплата е на изчерпване, ще усетят намалението на доходите си. Сред споменатите имена бяха главно Агенцията за храните и Агенцията по заетостта. Ето защо не е ли по-добре няколкостотин хиляди лева да бъдат използвани за макар и минимално компенсиране на заплатите на служителите в бюрата, вместо да отидат за правене на помен с чужда пита?


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във