Банкеръ Daily

Корнелия Нинова

Безапелационната победа не се съобщава с гняв

S 250 651ec024 6b00 4314 9b46 8b34919a639b
S 250 e3222355 d3ee 43b0 a306 84439cfd03e9

БСП запазва броя на общините си след първи тур на местните избори. С две трети са намалели и общините без общински съветници от социалистическата партия. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на "Позитано" 20.

По думите й, с оглед на прогнозни данни на левицата, невалидните бюлетини от първи тур са 15%. Това прави 400 хил. изгубени гласуване, а единственото решение на проблема е машинното гласуване.

Според Нинова изводът от първия тур е, че БСП се завръща в местната власт и затвърждава тенденцията си на успех от президентските и европейските избори. Увеличава се подкрепата към партията в общинския съвет. Преди победата за ГЕРБ е била в 21 области. От левицата не са имали нито една област. Сега БСП отива на балотаж в 12 области, а общо има 70 балотажа. Лидерът на столетницата обаче подчерта, че емблемата на тези избори не са числата, които се мерят в партийните централи. Тя се позова на признания на двама избиратели, които са продали гласовете си срещу 20 лв. В телевизионен ефир са посочили като причини бедността, страха и репресиите. Нинова заключи, че именно срещу тези фактори трябва да обединят усилията. Също така призова да се загърби партийното, за да бъде постигната по-голямата цел - смяна на статуквото и извоюване на свободата на избор. Червената лидерка е убедена, че тази промяна е започнала на 27 октомври.

Във връзка с изказването на премиера Бойко Борисов, че на първи тур от ГЕРБ безапелационно са победили БСП, Нинова отбеляза, че безапелационна победа не се обявява с гняв и "червено от яд лице", а с усмивка. Според нея това поведение на премиера е показателно. "От 21 области, печелиш 9, колко да е безапелационна?", попита тя и подчерта, че в общини, които са били "бастиони на ГЕРБ", сега управляващата партия е трета политическа сила. Това означава, че тенденциозно намалява подкрепата към ГЕРБ в цялата страна, а тази към БСП расте.

Зам.-председателят на левицата Георги Свиленски посочи, че би се съгласил с думите на Борисов, ако "мачът е бил честен". "Фандъкова води с 8%. Има 4-5 % вот в ромските секции. Това е купен вот, корпоративен вот, вот от страх", заяви Свиленски. 

На въпрос към коя партия БСП би се обърнала за подкрепа на балотажа Нинова отговори, че ще се водят разговори с всички партии освен с ГЕРБ.

По темата за избора на Иван Гешев за главен прокурор лидерът на левицата посочи, че от БСП много пъти са говорили за съдебна реформа. "Ако законът даваше възможност на други партии да правят предложения за кандидати, ние щяхме да го направим", допълни тя. Също така прогнозира, че ще възникне и същият казус при избора на европейските прокурори. "Някъде скрито и порочно ще се изберат двамата европейски прокурори за България", предрече Нинова. Тя обаче не пожела да коментира дали президентът Румен Радев трябва да се възползва от конституционното си право да върне избора на Гешев.

Председателят на левицата се въздържа и от коментар за това доколко разграничаването на Манолова от БСП е повлияло негативно на резултатите от първи тур. Тя отрече кампанията на социалистите да е била негативна. В заключение заяви, че най-големият им успех след втори тур ще е, ако хората са гласували без страх. А това да се удвоят кметовете на БСП и да се увеличи броят на общинските съветници не е цел, а средство за постигане на промяната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във