Банкеръ Weekly

Общество и политика

БЕЗАЛКОХОЛНИТЕ НАПИТКИ НА МОНТАНА СЪБЛАЗНИХА ЦКС

Плодовите концентрати и газирани напитки с марката Арония отдавна са само спомен. Продукцията на едноименната монтанска кооперация загуби пазарни позиции. Поради натрупани дългове към Първа частна банка и неплатени данъци на 1 април миналата година движимото имущество на Арония стигна до публична разпродажба. Поточните производствени линии на кооперацията заедно с целия автомобилен парк бяха сложени на тръжната маса. Едноличната русенска фирма Гюнайдън спечели състезанието и придоби кооперативни активи за 50 млн. лева. Разпродажбата обаче не спаси предприятието, което до края на 1997 г. практически затвори врати, а работниците в продължение на шест месеца получават авансово по 20 000 лева. Светлина в тунела се появи на 3 ноември миналата година, когато в Монтанския окръжен съд е регистрирано местното поделение на известната фирма Агрима. Тя откупува имуществото, придобито от Гюнайдън плаща 18 млн. лв. от данъчните задължения на кооперацията, инвестира допълнително средства в производството и фабриката за безалкохолни напитки и започва да работи, пускайки на пазара лицензната продукция на Пепси. Към днешна дата обаче надеждата на кооператорите за по-розово бъдеще отново гасне. Според тях причина за провала са нездравословните действия на управленската шапка в лицето на Централния кооперативен съюз(ЦКС) и на бившия председател на Арония - Емил Ефремов.


На 15 април тази година деветима член-кооператори депозират пред Икономическата полиция и Районната прокуратура в Монтана жалба, в която се изнасят конкретни примери за злоупотреби, извършени от досегашния председател на кооперацията. Кооператорите обвиняват г-н Ефремов в еднолично управление. В жалбата е посочено, че съгласно Закона за кооперациите и Устава на ТПК Арония за разпореждане с движимото и недвижимо имущество на кооперацията е необходимо решение на нейното общо събрание. Казано е обаче, че заседания с такъв дневен ред не са провеждани, а разпродажбите, извършени по заповед на председателя му, били противоуставни и противозаконни.


Изтеглянето на заемите от Първа частна банка и Стопанска банка станало, без член-кооператорите да са запознати с икономическите планове и с обосновката за използването на средствата. Срещу кредитите е заложено имущество на кооперацията, поради което през миналата година е извършена принудителната публична разпродажба за погасяване на задълженията. Така Арония остава без машини и съоръжения и без възможност за самостоятелна дейност, за което според жалбодателите отговорност следва да се търси от Емил Ефремов.


Освен това те твърдят че:


Без решение на общото събрание са продадени (или изчезнали) три товарни автомобила Мерцедес, бензиновоз Ман, 24-тонна цистерна, товарен автомобил Шкода. Закупен е лек автомобил ДЕУ-Есперо, вноските за който са плащани с пари на кооперацията, но не е изяснен въпросът със собствеността му и дали е включен в активите на Арония. Авторите на сигнала насочват вниманието на правоохранителните органи и към договорите, сключени с частната фирма Чилик, както и към наемните взаимоотношения на кооперацията с някакъв бизнесмен на име Боян Младенов. Отговор от прокуратурата все още няма, но по-важният проблем от тези дребни обвинения към бившия кооперативен председател е друг. Подозират го, че играе своя игра с ЦКС, който отдавна иска да стане легитимен собственик на недвижимото имущество на Арония.


Всъщност предприятието е част от бившето ДСО Безалкохолни напитки и минерални води, преминало през 1973 г. по силата на министерско постановление N61 от земеделското министерство към ЦКС. За съжаление тогава не е изяснен конкретният въпрос с недвижимото имущество на монтанския завод


От 1973 г. насам правната ситуация около тази собственост си остава мъглява. На 22 май миналата година ЦКС прави опит да я проясни. В молба до нотариуса на Монтанския районен съд съюзът иска да му бъде издаден констативен нотариален акт за право на собственост върху:


- урегулиран парцел от 25600 кв. метра;


- два цеха, състоящи се от производствени и административни помещения с обща застроена площ от 6721 кв. метра.


На 4 юли 1997 г. нотариусът отказва да одобри молбата с мотива, че ЦКС не е представил достатъчно доказателства.


На свой ред кооперативният съюз обжалва решението пред Окръжния съд в Монтана. По-висшата магистратура обаче оставя жалбата без уважение. На 2 октомври 1997 г., защитавайки решението си, неподлежащо на обжалване, окръжните съдии подробно анализират правната ситуация около спорния имот.


Странното е, че въпреки тази окончателна присъда


ЦКС все пак успява да се сдобие със заветния нотариален акт


На 30 март тази година районният съдия от Монтана Олег Софрониев подписва такъв документ за собственост, записан в регистъра под номер 192. Магистратът Софрониев, позовавайки си на чл. 483 от Гражданскопроцесуалния кодекс, признава ЦКС за легитимен собственик на монтанските цехове за безалкохолни напитки, както и на терена, върху който е построен заводът. Стойността на имуществото, получило нотариална заверка, е оценено пазарно на 335 млн. лева. Любопитно е защо един районен съдия де факто взема решение, обратно на неотменяемото решение на по-висшестоящите си колеги от окръжната магистратура. Според недоволните кооператори от Арония Олег Софрониев е издал незаконосъобразен документ за собственост. По случая в крайна сметка ще се произнесат пак съдиите от Окръжния съд в Монтана, до който кооператорите са отправили своя иск срещу нотариалния акт, издаден в полза на ЦКС.


Тъй или инак, в момента съюзът се води за законен притежател на завода и има правото да решава съдбата му. Интересното е, че през 1997 г. ЦКС пуска благосклонно Агрима в предприятието, а сега същият съюз по неизвестни подбуди решава, че ползвателите на производствените цехове трябва да му плащат по 90 млн. лв. месечен наем


Толкова е поискал представителят на частната фирма Корект консулт, упълномощена от ЦКС да се разпорежда с имуществото на Арония. Това твърдят пред в.БАНКЕРЪ кооператорите от монтанския завод и изразяват учудването си за кой ползвател всъщност става въпрос - за самата кооперация или за Агрима, която осигурява не само заплатите на колектива, а и продаваемата стока с марката Пепси. Разтревожените кооператори питат какво ще стане, ако Агрима бъде принудена да напусне Монтана и мястото й заеме Коректконсулт, зад която според техните твърдения стоял бившият председател на Арония Емил Ефремов?

Facebook logo
Бъдете с нас и във