Банкеръ Daily

Общество и политика

Без заря за Нова година на площада в Стара Загора

По инициатива на кмета Живко Тодоров Община Стара Загора ще се включи в кампанията на Фондация „Четири лапи“- "Красивото за нас е ужасяващо за тях“ и няма да изстреля фойерверки за отбелязване на новата 2022 година.

"Призоваваме още за празници без фойерверки и пиратки", каза пред БНР Милена Желева, зам.-кмет на общината. Около 6 хиляди лева ще бъдат спестените от заря средства в бюджета, поясни Желева и уточни, че  Стара Загора е сред пилотните общини в страната, които ще инициират  промени в Наредбата за обществения ред що се касае до употребата на пиротехнически средства в междублокови пространства, близо до детски градини, училища, болници.

Средствата, които ще бъдат спестени, ще бъдат дарени в подкрепа на Диана Митева, която пострада тежко при пътен инцидент в Стара Загора, поясни Милена Желева. 

Причината общината да избере празник без заря е, че шумът, който се предизвиква от пиротехниката, стресира животните. Това, което за хората е поносим звук, за тях се оказва оглушителен взрив и ги дезориентира и плаши, особено като не разбират произхода на звука. Излагането на животно на фойерверки може да причини заболявания като тахикардия, недостиг на въздух, много домашни любимци се губят именно по празниците, завладяни от стрес и загуба на ориентация, не намират пътя до дома, а така има опасност да претърпят инциденти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във