Банкеръ Daily

Общество и политика

Без таван на пенсиите, предлага ГЕРБ

ГЕРБ-СДС представи предложенията си между първо и второ четене по актуализацията на бюджета в редица сектори. На брифинг в парламента председателят на групата Десислава Атанасова каза, че по информация от Министерството на финансите има преизпълнение над приходите в размер на над 885 млн. лева и мерките, които ще предложат с колегите ѝ, няма да надхвърлят тази сума. Едно от предложенията е да отпадне таванът на пенсиите. 

Предлага се да бъде подкрепена системата на образованието със средства за тестване на учениците, съобщи депутатът Красимир Вълчев. Той посочи, че ще предложат и увеличение на делегираните бюджети, с които могат да се закупят въздухопречистватели за класните стаи и останалите помещения.

Костадин Ангелов заяви, че ще настояват Народното събрание да разпредели допълнителните 120 млн. лева за здравни разходи по пера в бюджета на НЗОК, както искат съсловните организации. От ГЕРБ-СДС ще настояват да се възстанови старата методика за работа при неблагоприятни условия, която да гарантира на всички договорни партньори със Здравната каса 85 процента от прогнозните им бюджети и да се възстанови методиката, предвиждаща хиляда лева на работещите на първа линия.

В държавния бюджет ГЕРБ-СДС предлага допълнителни 40 млн. лева, от които 25 млн. за трансфер към НЗОК, които да осигурят допълнителни средства към заплатите на работещите в първичната извънболнична помощ - общопрактикуващи лекари и професионалисти по здравни лекари. Идеята е от 1 октомври да се изплащат по 600 лева на лекар и 360 лева на специалист по здравни грижи. Същото важи и за практикуващите в ДКЦ-тата. Предлагат се още 15 млн. лева за разпределение за общинските болници за октомври, ноември и декември.

За пенсионерите от ГЕРБ-СДС предлагат добавката от 50 лева да стане по 100 лева за последните три месеца, за което ще са необходими 212 млн. лева на месец. Настояват да отпадне и таванът на пенсиите, което ще струва 22 млн. лева до края на тази календарна година. Деница Сачева съобщи, че ще предложат да се дават по 500 лева на социалните работници и на служителите в бюрата по труда и инспекциите по труда за последните три месеца на годината.

Партията иска допълнителни средства за персонал за справяне с мигрантската криза, както и за горива и за ремонт на летателна техника.

Бившите управляващи ще предложат да бъдат възстановени 500 млн. лева в бюджета на регионалното министерство за текущ ремонт и поддържане на пътища. Петя Аврамова отбеляза, че хиляди работници, заети в строителството, не могат да получат своите заплати, защото близо 500 млн. са били взети от бюджета на министерството.

Десислава Танева обяви, че ще предложат и 70 млн. лева в подкрепа на животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци.

В сектор туризъм от ГЕРБ-СДС искат мярката "60 на 40" да продължи като "80 на 20". От парламентарната група ще подкрепят предложението за подпомагане на авиопревозвачите с 30 млн. лева и ще предложат увеличаване на субсидиите за автомобилните превозвачи за нерантабилни линии.

Предлага се и да се предвидят и средства за възстановяване на щетите от градушките в Пловдивско, за което щели да са необходими поне 20 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във