Банкеръ Daily

Общество и политика

Без сътрудници на Държавна сигурност в листите на "Да, България"

Националният съвет на "Движение Да България" одобри правилата за излъчване на кандидати за народни представители на предстоящите парламентарни избори. Всеки член на движението може да номинира до трима кандидати за народни представители, приоритетно в своя избирателен район.

Кандидат-депутатите трябва имат утвърден обществен авторитет в избирателния район, където се извършва номинацията или на национално ниво. В листите за изборите няма да попаднат кандидати, които са били сътрудници или служители на Държавна сигурност и членове на национални и регионални ръководни органи на партиите на тоталитарния режим, категорични са хората на Христо Иванов.

Кандидатите трябва да декларират изчерпателно минало членство в други политически партии, минали участия на избори като кандидат на други политически партии или като независим кандидат, както и  заемани публични длъжности по смисъла на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. Те ще трябва да обявят и участия в капитала или управлението на търговски дружества и членство в юридически лица с нестопанска цел.

Подредбата в листите ще бъде съобразена с броя номинации, с готовността на номинираните да водят кампанията и с баланс по редица признаци като разпознаваемост, пол, възраст, местоживеене и сфери на професионална реализация. Листите ще бъдат одобрени от Националния съвет преди внасянето им в ЦИК, посочват от "Да, България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във