Банкеръ Daily

Общество и политика

Без Рашков и МВР: Гешев и ДАНС създадоха общо изборно звено

Прокуратурата и ДАНС създадоха Национално междуведомствено звено, което ще следи за измами около изборите на 14 ноември. 

"Главният прокурор на Република България Иван Гешев и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев подписаха съвместна заповед, регламентираща действията на институциите по гарантиране на политическите права на гражданите, осигуряване на бърза и адекватна реакция на противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите за президент и вицепрезидент и за Народно събрание, насрочени за 14.11.2021 г. Със заповедта се създава и Национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на ефективно взаимодействие на институциите по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и до официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите", съобщи прокуратурата. 

От държавното обвинение поясняват, че Гешев е изпратил писмо и до вътрешния министър Бойко Рашков, но към момента отговор не е получен.

"ПРБ отново заявява своята убеденост, че трайно установената от повече от десет години добра практика (доказала своята ефективност и ефикасност) за съвместни действия на институциите, съгласно нормативно установените им правомощия, допринася за осигуряване на честни и прозрачни избори и води до по-добро взаимодействие и координация, каквито са очакванията на българските граждани и на европейските ни партньори", се казва още в съобщението на прокуратурата.

Игнорирането от страна на Бойко Рашков бе повече от очаквано. Неотдавна Рашков директно заяви, че е против създаването на общо звено срещу изборните измами с прокуратурата на Гешев. 

Според вътрешният министър през годините тази практика не е довела до добри резултати. Той заподозря, че прокуратурата иска да се формира съвместно звено с МВР за борба с купуването на гласове, за да има информация какво работи полицията и да стопират в една или в друга посока разследванията.

"Затова, струва ми се, че е по-добре за това да се разкрива истината и да се избегнат политическите пристрастия, които някои прокурори показват, полицейските служители да си свършат работата, след което да докладват на прокуратурата", заяви преди седмица Бойко Рашков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във