Банкеръ Daily

Цецка Цачева:

Без промяна в Конституцията радикална промяна в съдебната система не може да има

Реформата в съдебната система без промяна в Конституцията, може да бъде извършена с такива мерки, които едва ли ще постигнат крайната цел. За да се стигне до радикална, коренна промяна на всички юристи е ясно, че това няма как да се случи без промяна в основния закон. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред Нова телевизия.

Тя очаква актуализираната стратегия за съдебната реформа, внесена от правителството, да бъде обсъдена и приета от парламента през следващата седмица. Стратегията предвижда мащабни промени в Закона за съдебната власт, които да разделят Висшия съдебен съвет на две колегии - на прокурорска и съдийска. Както и да доведат до цялостна промяна на кадровото управление на системата - като се започне от образованието на магистратите до повишаването и наказването им. Целта на всички промени се формулира в стратегията като постигане на гаранции за независимостта на съда. Работна група вече подготвя промените в закона за съдебната власт, които се очаква да бъдат внесени до края на март.

"От опита ми до момента стигам до извода, че най-силна е съпротивата вътре в системата", призна Цачева. По думите й голяма част желаят промяна, но има и такива, на които статуквото им е удобно.

Очаква се финалният дебат да се състои следващата седмица.


"Надеждата ми е да бъде приета, защото ако ние само говорим за реформа, но не правим усилието дори с малки стъпки да се види някакъв резултат, ако го оставим само в полето на дискусията, едва ли ще се съберат достатъчен брой колеги, които да трасират едно безспорно решение", заяви тя.Според нея премиерът Бойко Борисов не просто изглежда, а той е променен. След опита, който имахме управляващи и който натрупахме като опозиция, не сме различни във втория си шанс, значи не сме си научили урока защо имахме неуспех след първия мандат. Това е резултат от един нов прочит на управленческите поведение практики, коментира Цецка Цачева. Основната промяна в ГЕРБ е диалогичност и вслушване в мнението на опонента, призна още тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във