Банкеръ Daily

Проф. Пламен Киров:

Без промяна в Изборния кодекс не може да има видеонаблюдение на секциите

Видеонаблюдение на секциите без законови промени е невъзможно. Това мнение изрази пред Нова телевизия бившият конституционен съдия и университетски преподавател проф. Пламен Киров.

Той е категоричен, че пускането на гласуването в изборни секции онлайн, както и заснемането на броенето на бюлетините е невъзможно без промяна в законодателството. Предложението за видеоконтрол над работата на комисиите е на опозиционни формации, като целта е по този начин да се гарантира прозрачността на вота.

Според Киров предаването онлайн или снимането в секциите не може да бъде осъществено нито от членове на комисиите, нито от друг орган, нито от наблюдателите на изборите. "Недопустимо е, членовете на СИК имат конституционно право да не допуснат някой да ги снима. Това не може да стане, ако няма изрична норма в Изборния кодекс", посочи той.

Неизвестните около участието на нашите сънародници в чужбина в предстоящия парламентарен вот са много, смята проф. Киров. „Те зависят не само от нашето желание, законодателството, усилията на МВнР и ЦИК, но и от законодателството и състоянието на съответната приемаща страна. Без съмнение, сънародниците ни ще гласуват при различни условия”, посочи преподавателят по конституционно право.

Според него ще е необходима стегната организация и много усилия от страна на външното ни министерство за организирането на избирателни секции. Той засегна и броя на секциите в страни, които са извън Европейския съюз, чието ограничение е до 35. „Това е решение на парламента, така е преценил законодателят. Това е ограничителна мярка, с която не съм особено съгласен. Там, където има възможност, нека се направят, а не да се ограничават”, смята проф. Киров.

Той изрази и мнението, че гласуването с машини във вида, в който се прилага у нас, е безсмислено. Причината е, че резултатът от броенето след това се пренася ръчно на хартия, което дори забавя, вместо да улеснява, членовете на СИК. "От машината няма никакъв смисъл освен недопускане избирателят да гласува с недействителна бюлетина", смята той.

По думите му в момента управляващите създават  "юридическа каша" с промените в Изборния кодекс, внасяни чрез промени в Закона за мерките за извънредното положение. "Този закон обаче не е действащ, защото не сме в извънредно положение", каза Киров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във