Банкеръ Daily

Общество и политика

Без промяна в датите за пролетната ваканция

Министерството на образованието и науката няма да променя утвърдения график на ваканциите за учениците.

Пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас ще бъде от 3 до 11 април (включително), а за дванадесетокласниците ще е от 8 до 11 април (включително).

Припомняме, че преди седмица от Отрасловия съвет към Министерството на образованието предложиха да отпадне пролетната ваканция, която е заложена от 3-ти до 11-ти април. Идеята им беше вместо нея да има две ваканции - едната къса, от 18-ти до 21-ви март, а другата - по-дълга и да съвпада с Великденските празници - от 29-ти април до 9-ти май.

От Отрасловия съвет изтъкнаха три причини за промяната в графика. Първата бе натрупаната умора у ученици и преподаватели от редуването на дистанционно с присъствено обучение, която води до напрежение. Втората бе приключващият цикъл на ротация на присъственото обучение между различните класове, а третата, че по този начин след първата ваканция през март учениците окончателно ще могат да се върнат в класните стаи.

От днес учениците от 6, 9 и 12 клас се врънаха в класните стаи. 

Междувременно към дистанционно обучение преминават учениците от 5, 10 и 11 клас, които бяха в присъствена форма в училищата от 18 февруари до 2 март.
7, 8 и 12 клас бяха в присъствена форма от 4 февруари до 17 февруари.

Преди дни образователният министър Красимир Вълчев обяви, че новият график за ротация на учениците ще регламентира връщането на част от тях в класните стаи за още шест седмици – от 18-и март, ако няма промяна във ваканциите, или от 22-и, ако има 4-дневна почивка (от 18-и до 21-и март) до Великден. В него отново ще бъде заложено редуването на 3 от 8-те випуска от 5-и до 12-и клас, обясни Вълчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във