Банкеръ Daily

Общество и политика

Без помощта на столицата Перник ще си остане на сухо

Coфия рeшaвa как да подпомогне на Перник във водната криза. Столичните общинари обсъждат предложението на държавата миньорския град да получава вода от язовир "Белмекен" през водопреносната мрежа на столицата. 

На днешното заседание на Комисията по инженерна инфраструктра присъстваха министрите Емил Караниколов и Емил Димитров, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и пернишкият кмет Станислав Владимиров.

За решаването на проблема с водата ще бъде построен нов водопровод, който ще свърже Перник с язовир „Белмекен”. До този план се е стигнало след спешна среща при премиера в Министерския съвет. Пътят на водата от язовир "Белмекен" ще минава през язовир "Бели Искър". Така нямало да бъде застрашена и природата. 

Едно от исканията на Столичната община е поставянето на спирателен механизъм при резервоара на Мало Бучино, което ще позволи спирането на водоподаването при появата на дисбаланс. Другото искане е да се осигурят средствата за ремонт на стената на язовир "Бели Искър". 

"В близките дни крайният собственик на язовир "Бели Искър", който дълги години не може да си намери стопанин, ще стане Министерството на икономиката", съобщи икономическият министър Емил Караниколов. Според него всичко, свързано с ремонтите на язовирите в страната, започва именно от "Бели Искър", тъй като неговата инфраструктура изисква сериозна работа.

Караниколов увери също така, че ремонтът на водоема ще се извърши в екип със "Софийска вода" и Столичната община.

По време на заседанието на инженерната комисия екоминистърът Емил Димитров пък подчерта, че към настоящия момент водата, която евентуално ще се подаде към Перник, няма да е софийска. "Моята цел беше да кажа има ли вода и може ли да бъде пренасочена. Всичко, което в момента правим, е един язовир, който е построен много отдавна и захранва София и една каскада, която е направена преди 50 години. Какво представлява Националната енергийна система? Представете си един басейн, който постоянно се пълни от много места с различни тръби и постоянно се празни от различни тръби в най-различен момент. Целта на баланса е басейнът винаги да е пълен, да не прелива и в никакъв случай да не слиза надолу. Как се овладява това нещо? Във върхови моменти се задействат мощности, в други - се спират", обясни Димитров.

По думите му ВЕЦ-овете могат да действат в такива ситуации, но комуникационно във времето е било трудно да се задействат и затова е създадена помпената акумулираща система "Белмекен". Когато се наложи спешно да се произведе ток, за 3 минути тя може да се задейства и започва да се произвежда електричество. Когато това не е нужно, системата  се изключва. Емил Димитров разясни, че язовир "Белмекен" е достатъчно пълен и няма никакъв проблем водата да се движи, за да произвежда ток и да се съхранява.

От изказването на Йорданка Фандъкова пред журналисти стана ясно, че първата стъпка сега е правителството да вземе своето решение за кризата в Перник достатъчно ясно и аргументирано, за да може да се подготви доклад и да се внесе в общинския съвет. Тогава той и ресорните комисии ще вземат своето решение, но кога това ще се случи, Фандъкова не можа да каже. 

Тя обясни, че веднага след представянето в събота на идеята за пренасочването на вода от язовир "Белмекен" към Перник, чрез изграждането на допълнителна връзка, е поискала лично ресорните министри да се срещнат с общинските съветници, за да се зададат всички въпроси, интересуващи гражданите на София, "така че да се гарантира, че няма да има никакъв риск за софиянци при взимането на това решение".

Мнението на столичния градоначалник е, че е необходимо постоянно да се знае какви количества вода влизат и излизат от язовир "Бели Искър", както и какви количества се предоставят на Перник, за да може при дисбаланс веднага да се спре водоподаването.

"Хората в София трябва да са спокойни и сигурни, че Столичната община няма да допусне да има риск за града", увери Фандъкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във