Банкеръ Daily

Общество и политика

Без плаващ кворум: 121 депутати в залата, за да се приеме закон

Заседанието на Народното събрание и на постоянните комисии ще се излъчват пряко и в социалните мрежи, реши Временната комисия, която разглежда изработването на Правилника за организацията и дейността на парламента. Преките включвания, поискани от депутатите, както и парламентарният контрол вече ще се излъчват в ефира на БНТ 1, а не на БНТ 2. 

121 депутати в пленарната зала ще са необходими, за да се приемат законите или декларациите. Очертава се да няма т.нар. плаващ кворум, заяви един от вносителите -  Мария Капон от "Изправи се, мутри вън". "Давам примера по данъчна политика, когато се определя определена ставка или нова ставка за местни данъци и такси в закона. Трябва хората да знаят, че има обществено приемливо мнозинство. Няма как със 61 народни представители, което всъщност е легитимно, но не е обществено приемливо, и ние считаме, че е важно народните представители да ходят на работа", добави тя.

ГЕРБ, ДПС и БСП обаче изказаха мнение, че има различни опции при гласуване на депутатите, като решено бе по време на гласуване в пленарната зала този казус допълнително да бъде дебатиран. 

Ще можем да влизаме в парламента без изискване за единен граждански номер, приеха още от комисията. Депутатите приеха времето за приемане на предложения и законодателни промени да бъде удължено до 72 часа. 

Отхвърлена бе идеята на Мария Капон от "Изправи се! Мутри вън!" да бъде увеличено работното време за пленарните заседания от 9 до 18 часа, а комисиите да заседават в понеделник и вторник. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във