Банкеръ Daily

Общество и политика

Без план за реформи получаваме нула евро от ЕС, обяви Радан Кънев

Българският евродепутат Радан Кънев разкритикува днешния анонс на премиера Бойко Борисов относно параметрите на финансирането, което е договорено за страната ни от бюджета на Европейския съюз и фонда за възстановяване. 

"Позицията на Борисов в Брюксел беше непочтена към българските граждани. Той отиде там без да обяви позициите, които ще защитава, без публично обявена платформа, без консултации с Народното събрание и депутатите в Европейския парламент. Естествено - без национален план и експертен екип. Така си създаде алиби да нарече всеки резултат успех. Което и направи.", коментира Радан Кънев. 

Евродепутатът уточни, че фондът за справедлив преход за въглищните райони е намален четири пъти, което е огромен провал и заплаха за енергийния преход, който сега трябва да се финансира с бюджетни средства.

"Борисов обяви 29 милиарда евро, които “получаваме”. Това е крайно некоректно изказване - голяма част от тези средства могат да бъдат инвестирани единствено въз основа на Национален план за възстановяване и реформи. Такъв план ние нямаме, т.е. засега получаваме нула. Нула", подчерта Кънев. 

Той съобщи, че е въведена т.нар. “Ръчна спирачка”, т.е. парите за всяка държава могат да бъдат спирани, ако реформи по модернизация на икономиката и адаптация към “Зелената сделка” не се провеждат.

"Борисов се изказа (може би единствената “програмна заявка”) в полза на повече субсидии и по-малко заеми. Резултатът е точно обратният. По мое мнение, това не е лош резултат. Заемите и финансовите инструменти са по-силен и по-прозрачен модел на инвестиции. Трудно обаче може да се определи като “успех”. Накратко - ако нямаш цели и програма, не можеш да отчетеш успех. Правителството завърши нула на нула. Гражданите на България, и особено хората в Маришкия басейн, обаче загубихме много", обобщи Кънев. 

"Това е голям успех за нашата страна, тъй като България получава повече пари за новия период в сравнение с предишния и това при положение, че на ниво Европейски съюз новата финансова рамка е с 62 милиарда по-малко от предишния бюджет," подчерта премиерът Борисов, допълвайки, че до 2027 г. ще получим близо 1 милиард евро повече, отколкото през настоящия период.

За следващите 7 години Общността ще може да мобилизира общо 1 трилион и 824 милиарда евро, а най-голямата пречка пред приемането на новия бюджет и пакета "Следващо поколение" е било съотношението между грантове и заеми.

"Грантовете паднаха на 390 милиарда, а заемите ще са на стойност 360 милиарда", обобщи министър-председателят. И добави, че договорката е била много трудна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във