Банкеръ Daily

Общество и политика

Без намаление на заплатите на депутатите

Възнагражденията на народните представители няма да бъдат намалени. Това решиха окончателно депутатите. Те отхвърлиха идеята на парламентарната група "Изправи се БГ! Ние идваме!" месечната заплата на народните представители да стане 1570 лв.

Предложението на Мая Манолова нажежи страстите в залата. Идеята бе депутатите да вземат една средно-месечна заплата, приравнена с тази в обществения сектор, и да се лишат от парите за транспортни разходи, първа класа за самолетни билети и жп транспорт, както и сваляне от служебните автомобили.

"Мисля, че е във възможностите на всеки, който получава три средно-месечни заплати в обществения сектор, сам да си плати самолетните билети", аргументира се Манолова.

Председателят на парламента Ива Митева се съгласи с тезата, че заплатите трябва да се формират по нов начин, но без популизъм.

"Аз дадох за пример и онзи ден, че заплати на главен секретар в Народното събрание, в Министерския съвет и други институции са по-високи от министър-председател, председател на Народно събрание. Това също е недопустимо - служители да имат заплати по-високи от органа, който ги управлява. Вчера в комисията казах, че съм готова да си обявя фиша като председател на Народното събрание в 45-тия парламент, за да се види, че аз, като директор на дирекция, съм получавала по-високо възнаграждение, отколкото председател на парламента", обясни парламентарната шефка.

Така депутатите решиха да получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на НСИ. Основното месечно възнаграждение се преизчислява на всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във