Банкеръ Weekly

Общество и политика

БЕЗ МG ЕЛИТ ХОЛДИНГ МУЛТИ Е КАТО АНГЛИЯ БЕЗ ИНДИЯ

В късния следобед на 28 юни, неделя, към 18 часа излязох, както се казва по мускули, от банята, когато с изненада видях, че в хола на люлинския ми апартамент, заедно с удивената ми съпруга, седят две приятни във всяко отношение дами. За разлика от мен, посетителките държаха в ръцете си дебели принтерски разпечатки върху безкрайна хартия. С меден глас те ме идентифицираха като акционер в МG Елит холдинг АД и веднага попитаха дали не бих продал своите акции в него. А цената на офертата - до 500 лв. за книга с номинал 100 лв., изглеждаше като истинско изкушение. Поне в сравнение с офертата - 270 лв. за акция на МG Елит холдинг, обявена от близкото до Красимир Стойчев дружество Капман и многократно публикувана във в.Стандарт, собственост на Трон.


Понеже двете руси госпожици категорично отрекоха моето първо предположение, че се потят в жегата заради Красимир Стойчев, останаха два варианта за истинското име на техния работодател - или Илия Павлов, или тандемът Радослав Ненов-Иван Колев, който овладя на извънредно заседание на надзорния съвет на МG Елит холдинг неговото цялостно управление. Разбира се, дамите запазиха тази своя тайна с очарование, но всички оферти от подобен род винаги съдържат ред подсказващи признаци.


Стана ясно, че извънредното общо събрание на акционерите на дружеството, насрочено за 6 юли в НДК, няма да се състои, защото Държавен вестник публикува ново съобщение на управителния съвет на холдинга, назначен от Ненов-Колев. С него събранието се пренасрочва за 8 март 1999 г., превръщайки се, само с един ход, от извънредно в редовно събрание на дружеството за 1998 година. В дневния му ред не фигурира и точката кадрови и структурни промени.


Явно Илия Павлов и бившият шеф на холдинга - Елена Ферер, ще трябва да преглътнат горчивия хап, че пропуснаха възможността своевременно да яхнат инстинктивния страх на дребните акционери от сегашни или бъдещи загуби и да възстановят статуквото. Днес за Илия Павлов има само един втори шанс - да привлече на своя страна поне 10% от капитала на холдинга, да свика чрез съда ново извънредно общо събрание на акционерите и да изрита - както само той умее, тандема Ненов-Колев и техните доверени лица.


Ето защо бе логично да се предположи, че двете посетителки на люлинското ми жилище работят за кръга около Илия Павлов. Другата страна в спора изобщо няма интерес от консолидирането на гласовете на дребните акционери - разпръснати те са по-добре управляеми. Още повече че набирането на заветната цифра - 10% от капитала, не е лесна и евтина задача. Бившият приватизационен фонд Мултигрупелит АД има около 150 000 акционери и поне 15 000 от тях сега би трябвало да продадат акциите си на Мултигруп. От друга страна, всеки отказ от продажбата е по същество глас в полза на Ненов-Колев.


И все пак последната голяма битка за МG Елит холдинг тепърва предстои най-вероятно в края на тази или в началото на следващата година. Друго яче не би и могло да бъде, тъй като без МG Елит холдинг АД Мултигруп прилича на Английската империя без Индия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във