Банкеръ Daily

Стефан Манов:

Без местните общности избори в чужбина не са възможни

„Има проблем с грубото и драматично орязване на правата за гласуване на българските граждани във Великобритания, независимо, че има разкрити голям брой избирателни секции в чужбина“, коментира БНР Стефан Манов, който живее във Франция и е член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

„Според мен ЦИК можеше да увеличи съставите от 5 на 7 или от 7 на 9 души и така да влязат повече представители на местните български общности в секциите, а не в тях да има преобладаващ брой лица, предложени от политическите партии", посочи той.

"Има едно неразбиране за ролята на хората по места – без тяхната мобилизация, избори в чужбина не са възможни“, каза още Манов. По думите му ЦИК е оставил тричленни състави на комисии на редица места, въпреки че е имало желаещи доброволци от местните общности. Това по думите му ще доведе до отлив на желаещи българи да гласуват следващия път", допълни той.

Манов подчерта, че участващите в секционните избирателни комисии и у нас, и в чужбина трябва да бъдат много по-добре подготвени, това е проблем при всички избори досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във