Банкеръ Daily

Общество и политика

Без медицински бележки за новата учебна година

В началото на тази учебна година училищата няма да изискват задължителната медицинска документация от учениците. Но за сметка на това родителите ще имат задължението да предоставят декларация, че детето им не е имало контакт със заразно болен. Това съобщи днес здравният министър Костадин Ангелов.

"Няма да искаме бележка за постъпване в училище, а декларация, в която да бъде описано дали детето е имало контакт с хора със сериозни заболявания или не", обясни Ангелов.

Изискванията за децата от детските градини също са съобразени със ситуацията. Здравният министър уточни, че задължителните изследвания ще се изискват само от тези, които са новопостъпили в детските градини и ясли, както и от тези, които са отсъствали повече от два месеца, "за да се изчистят максимално възможните рискове".

Изследванията, които трябва да се представят са - за чревни бактерии и паразити и изследвания на кръв и урина. Това става ясно от съобщение на дирекция "Образование" на Столичната община, отправено към родителите. Като от там се уповават на писмо с инструкции, изпратено от Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. 

В инструкцията е посочено, че при децата, които възобновяват посещенията си в детската градина, следва да се изисква еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии, а при отсъствие за повече от 2 месеца - отрицателен резултат за чревни паразити. 

Облекчения все пак ще има. 

Тази година, за разлика от други, до някаква степен ще има облекчение при представянето на здравните бележки - списък на направените имунизации от детето, попълнена от личния лекар здравно-профилактична карта и бележка за липса на контакт със заразно болен в последните три дни. Те ще продължат да важат само за децата, които за пръв път влизат в детско заведение.

"С оглед опазване здравето на децата и предотвратяване струпване на родители и деца пред кабинетите на общопрактикуващите лекари, родителите, които са преценили, че детето им ще възобнови посещението, вместо медицинска бележка за контакт със заразно болен, могат да декларират обстоятелството, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и нямат признаци на заразно заболяване през последните 14 дни", се посочва още в съобщението на дирекция "Образование".

Деца, на които не са извършени задължителните имунизации за възрастта, могат да се приемат в детска градина, когато са налице трайни противопоказания за имунизирането.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във