Банкеръ Daily

Общество и политика

Без масови прояви и нощни клубове на закрито при 200 заразени за ден

Разчитам да поддържаме до 200 новозаразени на ден. Мисля че случаите ще започнат да намаляват до седмица, все пак хората видяха, че трябва да пазят себе си и близките си. Все още има големи събирания - с пеене, викане, много емоционални, а така се заразяваме. Призоваваме хората да се въздържат - да не се прегръщат, а празненствата да се организират на открито, заяви зам.-председателят на Щаба за борба с коронавирус и директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Три са групите хора, които трябва да пазим: над 60-годишна възраст, хората с хронични заболявания (диабетици, сърдечно болни, белодробно болни) и хората с имунен дефицит (онкологични заболявания и т.н), поясни той във вторник, в телевизионно интервю. 

По-рано здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ако броят на заразоносителите на Covid-19 премине 200 души дневно за продължителен период, ще се върнат част от ограничителните мерки. 

“В момента, в който болните надскочат 200 на ден и то за един по-продължителен период. Преминавайки границата от 200 души, вече е един много сериозен сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките, които прилагахме доскоро“, уточни Ананиев.

Разяснения внесе главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му мерките, които може да бъдат върнати са - без публика на футболни мачове и големи спортни събития, без провеждане на мероприятия с повече от 50 души и затваряне на нощни заведения на закрито.

“Първо това са прояви от всякакъв характер - социален, политически, семеен, много хора – 40-50 души се събират на затворено пространствo, на тези места човек отива лежерен. Другите прояви са спортните събития- мачовете, там мерките не се спазват... На трето място са нощните заведения, където е на закрито и човек прави по-близки контакти. Тези три места са с най-висок риск”, смята доц. Ангел Кунчев

В предишното денонощие бяха отчетени 174 нови случая на коронавирус при направени 2775 теста, показват данните на единния информационен портал. Най-голям е броят им в София - 86, 17 са новите случаи във Варна и 13 в Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във