Банкеръ Daily

Общество и политика

Без маски в пленарната зала на парламента

Без маски може да се стои в пленарната зала на парламента, става ясно от писмен отговор на здравния министър Костадин Ангелов до депутати от БСП.

Ангелов се мотивира с факта, че достъпът на граждани до сградите на различните институции е ограничен и поради това те не са закрити обществени места.

Левите депутати  Росен Миланов и Георги Свиленски го попитаха дали сградата на Народното събрание е закрито обществено място, както и залата, и съответно дали за заседанията, които се провеждат от сряда до петък, важи заповедта му за носене на маски. 

"Пленарната зала или там, където е ограничен достъпът на граждани в сградите на различните институции, не са обществени закрити места и затова може да не се носи маска", смята Свиленски.

Преместването на депутатите в новата зала в бившия Партиен дом, което стана от началото на септември, бе именно заради коронавируса и възможността в нея те да не са близо един до друг. 

Здравният министър обяснява и надълго заповедта от 31.08.2020 г., свързана с извънредната епидемична обстановка заради разпространението на коронавируса и къде трябва задължително да се носи предпазна маска. 

"Всички лица, които се намират в закрити обществени места (в т. ч. транспортни средства за обществен превоз, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, или друго средство, покриващо носа и устата (в т. ч. кърпа, шал и др.)", посочва Ангелов.

На закрити обществени места носенето на маска е задължително, като нарушаването на това правило води до глоби от 300 до 1000 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във