Банкеръ Daily

Общество и политика

Без маски в някои закрити обекти, но само за ваксинирани

С нова заповед, която ще бъде издадена в началото на следващата седмица, ще се предприемат мерки за промяна на задължителното носене на маски в някои закрити обекти. Това са зали за спорт, фитнес, фризьорски салони, малки търговски обекти, трудови колективи, които са с не повече от 5-7 души. Промяната обаче ще касае само хората, които са ваксинирани, обяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. В малките търговски обекти маски няма да носят служителите, а клиентите ще продължат да са с маски, независимо дали са имунизирани. 

Персоналът в малките заведения ще може да работи без маски, ако е ваксиниран.

До това решение се стига, след като последните данни сочат, че заболеваемостта у нас е под 50 на 100 000. Така страната ни попада на 23-о място по заболеваемост в Европейския съюз.

"Стъпката е премислена и е с цел да бъдем внимателни с рисковете. Смятам, че трябва да нормализираме нещата и да стимулираме процеса на имунизация“, каза Златанов, уточнявайки, че заповедта ще бъде издадена най-късно във вторник.

Маските ще останат в рисковите зони – големите търговски обекти, административни сгради, където много хора получават услуга. Няма да има промяна и на мярката за градския транспорт и при струпване на много хора на открито.

"Ще дадем едни основни параметри, които трябва да се спазват, а правото ще е на регионалните инспекции да решават казуси, които са специфични за района", поясни зам.-министърът.

Извършената имунизация ще се доказва със сертификат, ще се признават и старите сертификати, издадени преди да бъде одобрен европейският цифров вариант.

"Постоянно се опитваме да стимулираме хората да се ваксинират. Опитваме се да търсим всякакви варианти, правим и информационна кампания. Последните дни има една тенденция все повече хора да желаят да се ваксинират. Трендът се обръща", посочи зам.-министърът, но уточни, че не се предвиждат материални стимули за ваксинация.

По думите на Златанов изискването за 50% капацитет на концертни, кино- и театрални зали, както и на стадионите ще остане.

Зам.-министърът не коментира проверката за фалшиви хоспитализации в болница "Пирогов", тъй като все още нямало резултати от нея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във