Банкеръ Daily

Общество и политика

Без лоби България винаги ще е прецакана в ЕС

България няма силно лоби в Европейския съюз и Съвета на Европа. Поредното доказателство за това беше изборът на Братислава пред София за град, където да се помещава администрацията на Агенцията по труда. Преди това и Агенцията за лекарствата отиде в Амстердам, а ние се класирахме последни. За да замажат положението, управляващите побързаха да се похвалят, че в София ще има суперкомпютър. За щастие, това решение не беше взето след гласуване, защото най-вероятно отново щеше да бъде предпочетена друга държава. Това заяви лидерът на Волт България Настимир Ананиев.

„Оказва се, че нашият компютър не е най-мощният. С такива се уредиха Италия, Испания и Финландия! За тях ЕС покрива всички разходи. А за нашия супер калкулатор ние плащаме 12 милиона евро, а ЕС - само 6 милиона“, посочва Ананиев.

По думите му това е меко казано странно при положение, че все пак България има еврокомисар, който отговаря за дигитализацията на целия Европейски съюз. Фрапираща е и липсата на други големи дигитални проекти у нас, които да се стимулират от Европейската комисия. На практика имаме добри условия за развитие на дигиталната сфера, но някак си силна връзка с реалния български бизнес, който обслужва целия свят от България, липсва.

„Проблемът е, че България няма лоби в Европейския съюз. 12 години по-късно ние не си гоним интереса и само ни интересува никой да не ни закача!“, заяви Настимир Ананиев.

Според него е крайно време евродепутатите и правителството да осъзнаят, че без българско лоби винаги ще сме в периферията, а не в центъра на събитията, където се взимат важните решения за бъдещето на Европа!

 „Сред приоритетите на Волт е именно развитието на електронното правителство, което ще улесни значително живота на българите. Пример за подобна реформа е Естония, където за 5 мин. можеш онлайн да направиш всичко без да се омъжиш, разведеш и да купиш имот. По този начин се намалява бюрокрацията и корупцията“, заяви Ананиев.

В момента текат тежки преговори за заемането на най-важните постове в Европейския съюз, а единственото, което се чува е отпадането на мониторинговия доклад за страната, даже за Шенген спря да се говори.

„Лоби се гради с време и стратегия, засега не виждам нищо в тази посока нито от нашите евродепутати, нито от правителството“, заяви Ананиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във