Банкеръ Daily

Общество и политика

Без контролен талон, ръст на невръчените наказателни постановления до 70%

През последните месеци сме свидетели на необосновано силно желание на политическите партии да извършат промени в Закона за движението по пътищата, като премахнат контролния талон на шофьорската книжка. Експертите на Института за пътна безопасност са категорични, че с това си първо действие по промени в ЗДвП политиците няма да постигнат нито една от основните задачи за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм, като дори напротив, ще се създадат предпоставки за още по-лесно заобикаляне на административния наказателния процес. Това четем в становището на Института за пътна безопасност по този казус.

В сега действащия закон контролният талон служи за потвърждаване на валидността на шофьорската книжка. При съставяне на акт за установяване на административно нарушение същият се отнема и се връща при получаване на издаденото наказателно постановление. Ако премахнем контролния талон, без да променим целият административен ред за налагане на наказания при извършени нарушения по ЗДвП, ще създадем възможност още по-лесно да бъде заобиколен административно-наказателния процес, отбелязват експертите от института. В момента около 30% от наказателните постановления никога не се връчват и по този начин се създават системните нарушители на движението по пътищата. При премахване на контролния талон, без промени в административно-наказателния процес, невръчените  наказателни постановления ще нараснат до 70 процента.

Институтът за пътна безопасност препоръчва на всички политически партии да не използват темата „пътна безопасност“ за тесни политически интереси. Проблемите в безопасността на движението по пътищата трябва да се решават всеобхватно и ефективно от доказани експерти в тази област. В противен случай ще продължаваме да бъдем една от страните в Европейския съюз с най-висок риск от това да загинеш по пътищата, четем в становището на експретите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във