Банкеръ Daily

Илиян Василев:

Без контрол властта ще изкуши и тези, на които залагаме сега

Анализаторът Илиян Василев

Обществото и управлението се нуждаят от баланс и контрол, от хармония в многозвучието. Примерно, противопоказно е президента Радев, който има големи шансове да бъде преизбран, да има влияние и върху правителството, като служебното правителство стане редовно, или много от служебните министри станат редовни. Каквото и да говорим, трябва да има разделение и взаимен контрол на властите, коментира анализаторът Илиян Василев. 

"Същото се отнася и до съдебната система, която се беше сляла с изпълнителната власт при Борисов и Гешев/Цацаров, но преди това да бъде реформирана или пресъздадена (прокуратурата), защото тя използва независимостта си, за да бъде пленена от олигарси. Тоест и там трябва да има вътрешни баланси и публичен контрол. Всеки да звучи със своя тон и тембър. По същата причина не трябва зелените да стават министри на енергетиката, а енергетици - министри на екологията. Както и военни шефове на МВР, и обратно", написа Василев на страницата си във Фейсбук.

Според него "Има такъв народ" ще спечелят правото да определят правителство, но тъй като нямат собствена скамейка, ще трябва да прибягнат до чужди - я служебни министри, я активисти на други партии, което пък буди съмнения за подмяна на промяната.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във