Банкеръ Daily

Общество и политика

Без книжка до живот за пияни и дрогирани шофьори, предлагат от "Воля"

Шофьорите, употребили алкохол и наркотици, независимо в какво количество, да остават без книжка до живот. Такава поправка в Закона за движение по пътищата ще внесат днес от "Воля" в деловодството на парламента. Това съобщи лидерът на партията и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки.

Той изтъкна, че "вакханалията по пътищата и улиците на България не може да продължава повече и законът трябва да е още по-категоричен и по-строг".

"Вярваме, че поправката ще бъде подкрепена от всички депутати, след което правителството ще действа. Знаем че е крайно решение, но се надяваме, че "от едно уиски или една "линия" нищо няма да стане", ще са думи, които никой няма да си позволи да изрече, преди да седне зад волана", посочи зам.-председателят на "Воля" и вносител на поправката Кръстина Таскова.

В мотивите към законопроекта е записано, че основната му цел е да защити живота и здравето на хората чрез въвеждане на изключително строги мерки. За целта, освен отнемане на шофьорските книжки се предвижда и завишаване на глобите - на 2000 лева, а при повторно нарушение – от 10 000 до 15 000 лева. Мерките и санкциите са приложими и за тези, които откажат да дадат съответните проби.

"Смятаме, че единствено изключително строгите мерки и санкции ще дисциплинират хората да не шофират пили или след употреба на наркотици, както и без съответното удостоверение за управление", пише още в мотивите.

По-рано днес на брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов също заяви, че трябва да се помисли за много по-тежки санкции за шофьорите, употребили наркотици.

Изявлението на министър-председателя бе в отговор на въпрос за жестоката катастрофа на Великден, в която загина журналистът Милен Цветков. Оказа се, че виновният шофьор - 22-годишният Кристиан Николов е седнал зад волана след употреба на канабис и амфетамини.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във