Банкеръ Daily

Общество и политика

Без климатици и кабели по фасадите на сградите в София предлага главният архитект

София въвежда стандарти за градската среда по примера на Лондон със специална наредба. Проектът на документа с правила за фасадите, цветовите решения, местата за поставяне на климатици и рекламни елементи ще бъде качен днес за обсъждане на сайта на направление “Архитектура и градоустройство”. Това съобщи главният архитект на София Здравко Здравков, който отчете 3 г. от избирането му на поста.

Наредбата предвижда всички, които са поставили външните тела на климатиците си по фасадите на сградите, да ги премахнат

“Това е огромна претенция да подредим града. Изследвали сме опитът на редица градове от Америка до Азия. Спряхме се на няколко европейски градове, сред които Лондон, в които действат такива системи от стандарти. Започваме със зоната около улиците “Граф Игнатиев”, “Солунска”, “Шишман” и “6 септември”, обясни Здравков.

Той разясни, че за всяка сграда в тази зона е направено досие, което съдържа възможната палитра цветове за фасадите, вида на партерите, фасадното осветление и др. Сградите, които са паметници на културата, там са 48. Всеки имот ще получи задължително изискване за възстановяване, а собствениците ще имат 3 години срок да изпълнят изискванията. За тази зона предстои да бъдат приети специални изисквания за визията и местата на летните градини към заведенията, “за да не се повтори лошият пример с “Витошка”.

Ще се въведат и стандарти за цветовото оформление и туристическата навигация. Създаден е специален шрифт на София - “Sofia Sans”, който ще се използва за всички информационни елементи. Първо ще се започне с тези за туристическа информация, а след това амбицията е той да се използва и за табелите с имената на улиците.

Стандарти се разработват за градското обзавеждане и за настилките.

През юни ще започнат и консултациите по още една нова наредба - за транспортен анализ на бъдещи сгради и обекти.

Сред задачите, които Здравков си е поставил, е и в бъдеще проекти да могат да се подават и електронно в “Архитектура и градоустройство”

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във