Банкеръ Daily

Министерство на здравеопазването:

Без изключения за продължителността на карантината при конкретни длъжностни лица

Няма да има изключения за продължителността на карантината при конкретни длъжностни лица. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

"Във връзка с публикации в медиите, че продължителността на карантината ще бъде намалена за конкретни лица, ви информираме, че позицията на Министерството на здравеопазването, изразена публично от министър Ангелов, не е променена", заявяват от ведомството. 

В заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички, категорични са от здравното министерство. 

Оттам отново обръщат внимание върху това, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок.

По-рано днес, главния санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви пред "Свободна Европа", че заради случаите с отменените карантини на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов ще се наложи заповедта за поставяне под задължителна изолация при контакт със заразен с коронавирус да бъде променена. Той самият също е под карантина заради контактите си с премиера, който е с COVID-19.

От Министерството на здравеопазването са категорични, че отрицателният резултат от PCR тест отчита само моментното състояние на лицето, без обаче да е основание за преустановяване на карантината или намаляване на нейния срок.

Това потвърди и доц. Кунчев. Според него обаче заповедта трябва да се прецизира, като в нея бъдат описани длъжности, които са изключения, за които ще е възможно изолацията да бъде отменена.

Така, въпросът - тярбвали хората във властта да спазват правилата за карантина като всички останали, вкара в сблъсък здравните органи у нас. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във