Банкеръ Daily

Общество и политика

Без ИТН третият мандат е невъзможен, заяви Манолова

Мая Манолова

Третият мандат може да бъде реализиран единствено и само чрез съгласие между ИТН, ДБ, „Изправи се БГ! Ние идваме!“ и БСП. Без участието на „Има такъв народ“ в разговори и без консенсус няма как да има правителство с третия мандат, заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!Мая Манолова преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност.

Президентът Румен Радев свика в понеделник, 16 август, КСНС по темите за необходимите финансови мерки за преодоляване на потенциална здравна и социално-икономическа криза от COVID-19 и мерките за противодействие на засиления миграционен натиск през границата на България с Турция. Сред участниците в заседанието са служебният премиер Стефан Янев, председателят на парламента Ива Митева, служебните министри на вътрешните работи Бойко Рашков, на външните работи Светлан Стоев, на труда и социалната политика Гълъб Донев, на икономиката Кирил Петков, на финансите Асен Василев, на здравеопазването Стойчо Кацаров и на отбраната Георги Панайотов.

Според Манолова рисковете пред страната – бежанска криза, миграционен натиск, COVID-вълна, ръст на цените на хранителните продукти, тока, водата и парното, ще се добави и институционална криза, са тежки и затова е важно да се знае кой носи отговорност.

"Самостоятелни акции и заявки биха навредили. Става дума за съгласие и абсолютно техническо определяне на мандатоносителя. ГЕРБ и ДПС, а и ИТН със заявката си, че няма да участва в правителство с третия мандат, тласкат страната към политическа и институционална криза. Без редовно правителство няма стабилност, която е един от елементите на националната сигурност. Притеснителни са и координираните атаки между ГЕРБ и ДПС, в които се включва и ИТН срещу служебните министри. Включително атаката на ГЕРБ пред Конституционния съд на указа на президента за назначаването на служебния кабинет", заяви Манолова.

Тя подчерта, че най-опасно е политическата криза да премине в институционална  и нежеланието на партиите да се включат в актуализацията на бюджета. 

"Информацията, представена от служебното правителство, показва, че има събрани приходи в повече. Очакването е до края на тази година да се съберат над 2 млрд. лв. повече. Трябва да се даде възможност на служебния кабинет тези пари да бъдат насочени в секторите, в които има най-голяма нужда от тях. Възрастните хора очакват актуализация на пенсиите, трябва да има социални плащания за личните асистенти и за уязвимите групи", допълни лидерът на "Изправи се!". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във