Банкеръ Daily

Общество и политика

Без инхаус и раздаване на пари с постановления на МС, иска ДПС

Депутати от ДПС внесоха предложения за промени в Закона за обществените поръчки и в Закона за публичните финанси. С първото предложение се цели забрана на инхаус процедурите и сключването на рамкови споразумения. Вносители на законопроекта са  Делян Пеевски, Йордан Цонев, Мустафа Карадайъ и Хамид Хамид. Според ДПС инхаус процедурите пораждат подозрение в обществото и отварят врата към корупционни практики.

С предложени изменения в Закона за публичните финанси депутатите от партията на Ахмед Доган предлагат да се забрани харченето на пари от бюджета с правителствени постановления. Според вносителите въпреки че правителствените постановления са публични и се публикуват на страницата на Министерския съвет, по тях няма дебат. Промяната предвижда Министерският съвет да внася предложения за разходите, а решението да се взима от Народното събрание.

"Неотменно в последните години разобличаваме "модела джипка", при който се предоставят на разпоредителите с бюджет, включително на общините, допълнителни средства с постановления на Министерския съвет. Предлаганите от нас промени слагат край на тази практика, като подобни решения ще се приемат само с акт на Народното събрание", гласят мотивите.

Предлагат се  процедури за оптимизиране на бюджета. Кабинетът ще определя фонд за общините, който ще се обсъжда с Националното сдружение на общините и след това в Народното събрание той ще бъде предвиден със Закона за бюджета.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във