Банкеръ Daily

До 15 юли:

Без глоби за лекарите, които не издават е-рецепта

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) отстранява възникналите технически проблеми с медицинския или аптечен софтуер до 15 юли. До тогава няма да бъдат глобявани лекари или аптеки, които не издават електронни рецептурни книжки. Процесът по издаването им започна от 1 юли, съобщават от НЗОК.

Рецептите, предписани и отпуснати в съответствие с Националния рамков договор за медицинските дейности 2020-2022 и договора с аптеките, ще бъдат заплатени.
 
От здравната каса заявяват, че въвеждането на електронна рецептурна книжка не трябва да затруднява осигуряването с лекарствени продукти на здравноосигурените лица.

В електронната рецепта ще могат да се вписват нови диагнози или да деактивират вече вписани. Информацията по вече издадените хартиени рецептурни книжки ще бъде достъпна онлайн за медицинските специалисти (магистър-фармацевти и лекари) през техните софтуери.

Отпада необходимостта от вписването в ЕРК и хартиената рецептурна книжка на издадени и изпълнени електронни предписания от договорните партньори на РЗОК/НЗОК.

Хартиената рецептурна книжка трябва да се представя в аптека само в следните случаи:

- за всички хартиени рецепти за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни, издадени преди 01.06.2021 г.;

- за всички издадени електронни рецепти преди да бъде въведена ЕРК (преди 01.07.2021 г.)

Всички данни по валидни рецептурни книжки (които са използвани до момента от пациентите) са пренесени в електронния вариант на рецептурната книжка. Лекарите от първичната и специализираната медицинска помощ и аптеките имат техническа възможност да използват предоставените от НЗОК електронни услуги:

- регистриране на нова ЕРК;
- промяна на диагнози в ЕРК;
- извеждане на информация за издадени и изпълнени рецепти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във