Банкеръ Daily

Общество и политика

Без глоба за пенсионерите, които пазаруват извън "зеления коридор"

Пенсионери, които пазаруват извън определения "зелен коридор" между 8 и 10 ч., няма да бъдат глобявани веднага, обеща вътрешният министър Христо Терзийски. Санкциите ще се налагат, едва след като са отправени няколко предупреждения към определено лице. 

"Основен инструмент на МВР е отправянето на предупреждение. Първо се отправя устно такова. Ако това противоправно деяние не спира, можем да издадем писмен протокол. Едва след това, ако човек е настоятелен да нарушава правилата, може да се пристъпи към санкция, която е предвидена в разпоредбите", обясни той.

По повод множество сигнали, че на редица места в търговските вериги пенсионери не се пускат след определеното време, а служители на магазини им искат лични карти, за да установят възрастта, Терзийски коментира, че работещите в търговски обекти нямат такова правомощие, но пък имат задължение да направят такава организация, че заповедта на здравния министър за "зеления коридор" да се спазва. Той обясни, че не му е докладвано за случаи на пенсионери, които са отказвали да напуснат магазина.

"Няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10.30 часа. В метрото полицай, ако види гражданин без маска, първо ще го прикани да си я сложи. Той, ако има и е добросъвестен, ще го направи", заяви Терзийски пред NOVA телевизия.

В момента полицейски бусове превозват болни в столицата. Освен това полицаи връчват предписанията за карантина от РЗИ, тъй като здравните инспекции не смогват с множеството случаи. Информация за карантинираните постъпва на всеки два часа в районните управления, обясни Терзийски. Екипи от по двама полицаи обикалят адресите. Те са оборудвани с предпазни средства както спешните медици. Към момента има около 1300 служители на МВР, които са дали положителни проби за коронавирус. Около 70 от тях са настанени за лечение във ведомствената болница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във