Банкеръ Daily

Общество и политика

Без детски помощи за една година при 5 отсъствия от училище

Социалните помощи за деца ще се спират за една година, ако децата не ходят редовно на детска градина или училище. Това разписа Народното събрание с промени в Закона за социалните помощи. Текстовете, предложени от ГЕРБ, бяха приети на първо четене в сряда. 

Ако дете отсъства без уважителна причина повече от 3 дни в месеца от задължителна форма на предучилищно образование, както и 5 учебни часа за ученик, семейството ще бъде лишено от семейни помощи за детето за 1 година.

Бяха подкрепени и мерките на патриотите, с които месечните социални помощи се обвързват с полагане на обществено полезен труд. "Обединени патриоти" настояват също така на всички трайно безработни лица, които получават месечни помощи, да се извършва ежегодна оценка от служител на Агенцията за социално подпомагане по критерии, утвърдени от трудовото министерство. Заедно с оценката ще бъдат поставяни и годишни задачи за повишаване на грамотността и трудовата квалификация. Така, ако безработният получи две последователни отрицателни оценки, размерът на получаваните от него помощи ще бъде намален с 50% за срок от една година.

От ДПС се обявиха срещу промените. Хасан Адемов смята, че става дума за предизборна акция. "Става въпрос за предизборна пушилка чрез фиксация върху един обществено недолюбван етнос. 46,1 млн. при бюджет 1,1 млрд. на Агенцията за социално подпомагане. Тези хора ли са хората, които източват социалната система? Мерки за въздействие и възпитание. Някой може ли да ми каже какви са тези мерки?", коментира 

Facebook logo
Бъдете с нас и във