Банкеръ Daily

Николай Хаджигенов отговори на Мая Манолова:

Без частта "Мутри вън!" от коалицията няма парламентарна група

Съпредседателят на коалиция "Изправи се! Мутри, вън" Николай Хаджигенов определи изявленията на Мая Манолова като "говорене на типичен политик" и я обвини, че прикрива истината от избирателите на обединението.

"Така говорят истинските политици. Те говорят едно, а правят друго. Това, което казват те, е  точно толкова смислено, колкото и това: "Ние няма да вземем гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП". И как ще стане това? Дончева ще застане ...на единия вход на Народното събрание, Манолова на другия и ще ги спрат с телата си?", заяви той пред БНР.

По-рано Мая Манолова и Татяна Дончева се разграничиха от думите на Хаджигенов, че е готов да стане министър и би приел подкрепа от ДПС.

Николай Хаджигенов потвърди, че е готов да стане министър. Той каза, че без представителите на частта "Мутри вън", до съставянето на обща парламентарна група с „Изправи се.БГ“  може и да не се стигне: "Единствената възможност е без нас да няма парламентарна група "Изправи се! Мутри вън!". И ще има отделни депутати - Манолова, Дончева, Хаджигенов и така нататък".

"Госпожите Манолова и Дончева очевидно не са нито гледали, нито чули, нито разбрали, както обикновено", каза още Хаджигенов.

„Това е толкова възможно, колкото БСП, ДПС или дори ГЕРБ да решат да подкрепят правителство на малцинството или каквото и да било и ние да не им да дадем гласовете. Да, това е коментар на истински политик - те говорят едно, а правят друго. Иначе казано – заради някакви техни мнения, те са готови да излъжат избирателите, казвайки им, че можем да не вземем гласовете на ДПС. Аз, ако съм на ДПС и ГЕРБ, бих подкрепил всяко едно правителство на малцинството. Искам да видя как Манолова или Дончева или който и да било, няма да им вземе гласовете. Това в правния мир изобщо не е възможно. На вратата на Народното събрание няма да пуснат депутатите на ГЕРБ и ДПС? Това е смешно“, допълни той.

Този тип коалиция е като тази, в която западните сили през Втората световна война се събраха със Сталин срещу Хитлер, обясни още адвокат  Хаджигенов.

„Никога не съм крил, че за пореден път направих нещо, което не ми харесва. Подкрепих г-жа Манолова на кметските избори не защото ми харесва, а защото това беше война срещу ГЕРБ. Съвсем нескромно бих казал, че водя сам самичък война срещу ГЕРБ почти от самото начало на ГЕРБ. Преди това водих война със Станишев, след това с Орешарски. Не за друго, а защото те убиваха демокрацията и правосъдието. Чисто гражданска позиция и професионална в отделни случаи“, допълни той.

На въпрос дали съжалява, че се е коалирал с Мая Манолова за парламентарните избори той отговори: „Не съжалявам. Тази коалиция беше безумна, невъзможна и ние заедно я направихме работеща, защото основните цели са ГЕРБ, Бойко Борисов и Гешев. Това са нещата, които трябва да направим. Не ми харесва, че трябваше да направим точно такава коалиция, но това беше възможната коалиция“.

Хаджигенов посочи, че е положително, че коалицията е успяла почти да ликвидира Бойко Борисов.

„Отстреляхме две от трите глави на ламята. Едната, обаче, остана и ние трябва да продължим. Харесва ли ни, или не, това го повтарям от миналата година на площада. Съдейки по резултатите на изброите на всички извънпарламентарни опозиционни сили, е елементарна математика за трети клас, не са достатъчни мандатите, за да направим, каквото и да било“, подчерта той.

По думите на Хаджигенов БСП, наврени в ъгъла, са предложили да гласуват с "Изправи се! Мутри вън!" и други опозиционни партии в името на това третата глава на ламята ГЕРБ да бъде отрязана и Гешев да бъде премахнат от поста главен прокурор.

„Този тип коалиция е като тази, в която западните сили през Втората световна война се събраха със Сталин срещу Хитлер. Сигурен съм, че на никой не му харесва да е в коалиция със Сталин. На мен също, но това е нещо, което трябва да се направи, защото трябва да премахнем ГЕРБ и герберщината, след това да свалим Гешев и след това да започнем да градим. Това е възможното“, обясни той.

Адвокат Хаджигенов потвърди, че е провел неофициални разговори с ръководството на партия "Има такъв народ". 

Facebook logo
Бъдете с нас и във