Банкеръ Daily

Цветан Василев:

Без бял кон за връщането на Бойко Борисов

Банкерът и шеф на КТБ Цветан Василев коментира резултатите от изборите, заявявайки, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов едва ли ще се върне на бял кон. Това, което му се предлага е  ДПС, и готовият на всичко Стефан Янев, както и вероятно "Възраждане", с които ГЕРБ не би посмял да влиза официално в коалиция,  казва Василев.

"Видно е, че Борисов и неговата партия ГЕРБ са останали в сериозна изолация – както вътрешна, така и външна. Видни са и неистовите му усилия да убеди по един или друг начин, а той умее, да влязат в коалиция тези, с които най-много му се желае, а именно „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“. Тези, които всъщност събори и целеше да се върне на тяхното място. Очевидно българският народ си е направил изводите и не позволява на Борисов да му се даде това доверие, което самият той очаква. Така или иначе гласовете за ГЕРБ за от онези, които зависят от ГЕРБ и най-вече огромната инфраструктура от корупционни методи, свързани най-вече са общините, които от години се владеят от ГЕРБ“, заяви той.

„Така че желанието на Бойко Борисов да се върне на бял кон не само няма да се случи, а вероятно дори ще катастрофира. Защото досега това, което му се предлага, е коалиция с ДПС, с готовия очевидно на всичко Стефан Янев и „Възраждане“, с които обаче той по някакъв начин не би посмял да влиза в някаква официална коалиция. Що се отнася до задкулисни методи, Борисов ги владее перфектно. Не виждам особен повод за оптимизъм при тази пирова победа на ГЕРБ“, казва Василев.

„По отношение на казуса с КТБ свежият повей идва отвън. Най-напред решението на Европейския съд за правата на човека, колкото и да се подценява в България, на практика е страшна присъда. На практика Съдът в Страсбург директно назовава България като неправова държава, в която сакралните права на справедлив съдебен процес и на собственост са нарушени“, коментира той.

„Моят оптимизъм идва оттам, че ние сме събрали много сериозен екип от външни и вътрешни адвокати, които в момента работят по стратегията от искове срещу държавата. Естествено, ще има и изненади. Подготвени и решени сме да покажем на държавата, че след като тя нарушава основни принципи на правото, тя ще бъде осъдена и ще плаща“, заявява Василев.

Според него на 30 ноември изтича срокът, в който влиза в сила решението на ЕСПЧ. Тогава ще се разбере дали говоря сериозно, или по-скоро емоционално“, казва  Василев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във