Банкеръ Daily

Общество и политика

Берлинският процес - символ на добрата воля на Западните Балкани

"Пандемията, причинена от COVID-19, нейните последици, както и предизвикателствата пред сигурността промениха много нашия живот, чувството за предвидимост и идеята за перспектива и сигурност" - обяви министър-председателят Стефан Янев. Той добави, че в това време на предизвикателства, Берлинският процес е показал капацитета си да устои и да се превърне в добър пример на споделени ценности и положителен опит, символ на добрата воля на Западните Балкани да намерят пътя си към обединеното европейско семейство чрез преодоляване на различията и изграждане на доверие в полза на техните общества и на Европа като цяло.

 

Изказването си министър-председателят Стефан Янев направи по време на видеоконферентна Среща на върха на Берлинския процес, открита от канцлера на Германия Ангела Меркел.

„Ние вярваме, че европейската перспектива продължава да бъде ключов двигател за трансформацията в Западните Балкани“, каза още премиерът. 

Германия пое функциите на председател на Берлинския процес и декларира готовност за надграждане на постигнатото от предходните председателства, като продължи изпълнението на набелязаните за региона приоритети в посока приобщаването му към европейските норми и стандарти.

Пред лидерите българският премиер приветства заявената воля от страна на Германското председателство да надгражда постиженията на инициативата. По този начин се гарантира продължаването на усилията за справяне с предизвикателствата и възможностите за укрепване на европейската перспектива на Западните Балкани.

Министър-председателят припомни, че през изминалата 2020 година, когато България и Република Северна Македония бяха съвместни домакини на Берлинския процес, бяха подписани важни за гражданите на региона документи -  Декларацията за изграждане на регионален вътрешен пазар и Декларацията за Зелен дневен ред за Западните Балкани. Янев добави, че приобщаването на страните от Западните Балкани към европейското семейство може да бъде постигнато именно чрез регионално сътрудничество, в което са залегнали политики за изграждане на доверие, разбирателство, укрепване на добросъседските отношения и подобряване на икономическото и социалното сближаване в региона.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във