Банкеръ Daily

Общество и политика

Берлин иска да реформира пазара на енергия

Германският министър на икономиката Роберт Хабек предлага да се намери дългосрочно решение за растящите енергийни сметки чрез реформиране на пазарите на енергия, така че цените вече да не се обвързват с най-скъпия доставчик. При сега съществуващата система производителите с по-ниски разходи от секторите на вятърните или слънчеви източници получават същото заплащане както колегите си с по-скъпи производства като централите на газ.

В интервю за агенция "Блумбърг" на 28 август Хабек посочва, че "традицията най-високите цени винаги да определят стойностите на всички други енергийни форми би могла да се промени" и че той и правителството "работят усилено да намерят нов пазарен модел", в който държавата да не се намесва прекалено. Хабек подчертава, че "са необходими работещи пазари и, същевременно, справедливи правила, които да не изкривяват пазарните позиции".

Европейската комисия вече разглежда предложения за реформа на енергийния пазар, но за одобряване и прилагане на евентуални промени ще са необходими месеци. Финансовият министър на Германия Кристиян Линднер също коментира на 28 август, че правителството трябва да вземе спешни мерки за овладяване на необуздания ръст на цените на енергията, а водещи икономисти предупреждават за задаващ се "гигантски шок" за най-голямото европейско стопанство. Енергийната криза в Европа ще е сред най-важните точки в дневния ред на изнесеното извън Берлин двудневно съвещание на германския канцлер Олаф Шолц и министрите му, което започва на 30 август.

Управляващата коалиция обмисля да въведе някаква форма на данъчно облагане на извънредните печалби на енергийните компании, споделили за "Блумбърг" официални представители на кабинета. Коалиционните партньори подготвят и трети пакет от мерки, който да облекчи товара на домакинствата и на бизнеса, извън помощта в размер на около 30 млрд. евро, която вече е одобрена.

Хабек е убеден, че извънредните печалби, каквито компаниите дори не са сънували, трябва да се облагат с малко по-висока данъчна ставка и парите от нея да се върнат на хората. Той е оптимист, че може да реши проблемите с налог върху потреблението на природен газ, който да влезе в сила в началото на октомври. Кабинетът въвежда и мерки за подпомагане на доставчиците, принудени да плащат по-високи цени заради орязаните от Москва газови доставки.

Управляващата коалиция е и под сериозен натиск да удължи живота на трите останали в експлоатация германски атомни централи след края на годината, когато те трябва да бъдат затворени. Берлин очаква резултатите от последния "стрес тест" на германските еергийни доставки преди да вземе окончателно решение. Хабек посочва, че те ще бъдат публикувани до няколко дни, но за пореден път споделя мнението си, че атомните реактори "не са надежден източник на енергия", като дава за пример сегашните затруднения на Франция с нейните атомни мощности. Въпреки отрицателното си отношение към ядрените централи обаче, министърът обещава "да се ръководи от стабилността на германската енергийна система и от числата" и "да не подхожда към въпроса идеологически".  

Facebook logo
Бъдете с нас и във