Банкеръ Daily

Общество и политика

Бербатов очаква съда да назначи нов конгрес на БФС

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов обяви, че има голяма вероятност да има нов конгрес. Той съобщи, че неговите адвокати "работят усърдно върху това".

"Най-хубавото беше да видя, че клубовете виждат алтернатива при гласуването. Видя се, че има още несигурни клубове. Но сега, с това, което стана, се вижда, че се иска промяна и има хора, които работят за тази промяна. Няма да се откажем, продължаваме, защото това, което показахме в последните шест месеца е, че искаме да работим за доброто на българския футбол", коментира бившият нападател на "Манчестър Юнайтед".

Преди дни Бербатов получи по-малко гласове от опонента си Борислав Михайлов при изборите за нов президент на БФС. Михайлов получи 241 гласа от делегатите, докато Бербатов - 230. Веднага след извънредния конгрес обаче възникнаха съмнения за нарушения. Спори се за един вот. Тезата, която защитават от екипа на Димитър Бербатов, е, че е трябвало да се отиде на балотаж. Причината е, че в началото на конгреса са се регистрирали 483 делегати. Това означава, че за да победи на първи тур Михайлов е трябвало да получи 242 гласа, тъй като според Устава на БФС президент се избира с мнозинство от 50% плюс един глас.

Казусът даде основание на Бербатов да оспори победата на Михайлов. Още вечерта след приключването на вота бившият национал заяви, че ще сезира съда. Засега е ясно единствено, че до разплитането на сагата в съда Борислав Михайлов остава президент на БФС. 

Ако съдът потвърди победата на Михайлов, това ще е негов пети мандат начело на Футболния съюз. Последният мандат на героя от САЩ 94 обаче бе изпълнен с противоречия. В края на 2019 г. Михайлов подаде оставка, но през април 2021 г. бившият вратар оттегли оставката си и заяви, че ще довърши мандата си. Бербатов поведе битка за свикването на извънреден конгрес - ход, който бе блокиран на няколко пъти от хората около Михайлов. В крайна сметка именно съдът разпореди конгресът да се проведе.

Facebook logo
Бъдете с нас и във