Банкеръ Daily

Общество и политика

Белоградчишкото село Праужда е домакин на Фестивал на изгряващото слънце

Всичко ще започне с "поздрав към Слънцето" на 24 август (събота), от 6.30 часа, в местността "Зарен".

Първи по рода си Фестивал на изгряващото слънце ще се проведе в белоградчишкото село Праужда. Всичко ще започне с "поздрав към Слънцето" на 24 август (събота), от 6.30 часа, в местността "Зарен". Специални два слънчеви ритуала ще бъдат изпълнени от Еос, йога-инструктор, и богомилски слънчев ритуал, изпълнен от акад. Цветан Гайд.

Организаторите обещават и много разнообразни народни игри, отдавна позабравени от децата - надхвърляне с камък, теглене на въже и скачане в чували. По време на фестивала не е забравена и дегустацията на вина и напитки, на прясно приготвени древни ястия, според правилата на неолитната кухня. Вкусните ястия ще бъдат приготвени от майстори готвачи от България и Сърбия.

Праужда е малко балканско селце, в Западен Предбалкан, на около 7 км на запад-югозапад от град Белоградчик, в близост до западната граница със Сърбия. Името му идва от думата "право", т.е. право през селото се е минавало за Видин. Населението на селото постоянно намалява и днес тук живеят около 30 жители. Така постепенно то ще влезе в историята на селата призраци. Праужда е място, забулено в мистика и тайни, разказва един от организаторите Емил Цанков.
То е едно от многото у нас, забравено от общината, областта, държавата...

Село Праужда е разположено е в северната част на планинския рид Ведерник, на около 2 км югоизточно от най-високата му точка - връх Ведерник (1124 м), наричан още Бандерата, Венеца, в полите на върха. На върха е имало римска крепост. През село Праужда минава римски път и около него има крепости и постове.

Надморската височина на площада в центъра на селото е около 500 метра. На около 1.5 км южно и 100 м по-ниско тече Стакевска река в приблизителна посока от запад към изток.

От околностите на село Праужда започват на изток Белоградчишките скали. Те образуват ивица с приблизителни дължина 30 км и ширина до 3 км, включена между връх Ведерник, намиращ е в планинския рид Ведерник, и околностите на село Белотинци. Обявени са за природна забележителност през 1949 година. Включени са в списъка на Стоте национални туристически обекта. Много от скалите имат фантастични форми и са обект на легенди. Те често са наричани на хора или предмети, на които приличат или напомнят.  Скалните форми на Белоградчишките скали се състоят от три основни скални групи. Белоградчишките скали са главната туристическа дестинация в Северозападна България заедно с: град Белоградчик, Белоградчишката крепост, която използва част от скалите като естествена защита, и пещерата Магурата, разположена близо до село Рабиша. Друга туристическа атракция в района е средновековната крепост Баба Вида в близост до град Видин на река Дунав.

Село Праужда има пътна връзка по общински път през село Чифлик до неговата махала (квартал) Извос и от там - по третокласен републикански път с общинския административен център Белоградчик.

Праужда се намира в район на географското разпространение в Западна България на така наричания торлашки диалект.

Основният поминък на хората са винарството и земеделието.

В малкото и почти обезлюдено балканско село Праужда личат и следи на богомилите. В църквата в Праужда следите от тях са по фасадата. По църквата има много неканонични символи. Те вероятно не са правени специално за храма, а са пренесени от близко светилище, твърди Кирил Кирилов, независим изследовател, който също е сред организаторите на фестивала. Храмът в село Праужда носи името "Свето Възнесение Христово" и от запазен посветителски надпис с ктитори е датиран от 1855 година. Според изследователя църквата в Праужда неслучайно се определя като "красавица с богомилски символи".

В селото ежегодно има събор в неделята на седмицата около 24 май.

Няма читалище и училище. А през 1881 г. селото е наброявало 110 къщи с едно училище.

Край селото е пещерата Водната дупка/Врелото, от която извира питейната вода на селото. Около Праужда има 16 открити пещери.

Facebook logo
Бъдете с нас и във