Банкеръ Weekly

Общество и политика

Белият дом в клопката на врагове и съюзници

Вашингтон бере плодовете от спорната си политика в арабския свят. След като развали гнездата на осите в Ирак и Либия и изпадна в умиление от Арабската пролет, днес Белият дом обмисля по-прецизно действията си в размирния регион. А намеса със сигурно е нужна заради набиращото влияние движение "Ислямска държава", което печели привърженици от целия свят и се превръща в сериозна заплаха за страните от всички континенти.


По разпореждане на американския президент Барак Обама от 8 август американски самолети извършват въздушни удари по позиции на джихадистите в Ирак в помощ на редовната армия и на кюрдските бойци. В късните вечерни часове на 25 август официални представители на щатското министерство на отбраната информираха, че Пентагонът провежда разузнавателни полети над Сирия, като за целта използва комбинация от безпилотните самолети "Глоубъл хоук" на "Нортроп Груман" и шпионските U-2 на "Локхийд Мартин". Тези полети били одобрени от Обама и по оценка на политически наблюдатели са сериозна стъпка към американска военна акция в Сирия.


Причина за раздвижването е последното завоевание на бойците на "Ислямска държава" - въздушната база в Табака в сирийската провинция Рака. В боевете, които започнаха миналата седмица, са били убити 170 сирийски войници, а други 150 са взети в плен, по данни на сирийската организация за съблюдаване на човешките права. Впоследствие голяма част от пленниците били обезглавени. Все пак правителството на Сирия успяло да премести самолетите си в други бази, а външният министър Уалид ал-Муалем обяви, че страната му е готова да си сътрудничи със САЩ, с Великобритания и с други държави в региона срещу "Ислямска държава". Само че Белият дом не е склонен на сътрудничество, защото това би означавало да легализира властта на президента Башар Асад, за чието отстраняване работи от три години. Поради което нямало да го уведоми предварително за каквато и да било операция. А това си е чисто нарушение на суверенитета. То обаче няма да е първото, като се има предвид неуспешният опит на американските специални части да освободят пленения американски журналист Джеймс Фоули, чиято екзекуция потресе света.


Правителството на Сирия може да защитава отчасти въздушното си пространство от американски самолети, поради което военните специалисти изброяват възможните тактики да бъде избегнат евентуален сблъсък. Една от тях е заблуждаване на сирийските системи за противовъздушна отбрана чрез изпращане на сигнали, които да попречат на радарите да прихванат американските изтребители, навлезли на сирийска територия. Така ще се осигури ограничено време на бойните самолети да ударят набелязаните цели или лагери на ислямистите и бързо да се изтеглят. Военните биха могли да използват и бомбардировачи "B-2 стелт", които са невидими за радарите, или да обстрелват стационарни цели в Сирия с крилати ракети "Томахоук", изстрелвани от кораби в морето. Политическите наблюдатели се обединяват около мнението, че основната стратегия на американците ще е по-скоро да изградят коалиция срещу "Ислямска държава" с партньори като Йордания, Турция и Саудитска Арабия.


По оценка на експерти от областта на борбата с тероризма и финансовото разузнаване "Ислямска държава" е най-богатата в историята терористична групировка. За разлика от други екстремистки движения, разчитащи на дарения, които биха могли да бъдат замразени чрез санкции, по дипломатичен или законодателен път, ислямистите имат стабилен паричен поток от местни източници. Той се проследява трудно и не е интегриран с международната финансова система, поради което почти не е подвластен на санкции, на закони срещу пране на пари и на банковите регулации. "Ислямска държава" в момента контролира територии в Ирак и Сирия, които са по-големи по площ от Великобритания, като средните дневни приходи на движението от продажби на нефт, данъци, изнудвания, похищения и грабежи се оценяват на над 2 млн. щ. долара. Което си е солидна сума, като се има предвид, че атаките срещу кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001-а са стрували 1 млн. долара. На пресконференция в Пентагона на 21 август министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл заяви, че "Ислямска държава" не е просто терористична група, защото "е обединила идеологията, изкуството на стратегията и успешната военна тактика, а освен това е изключително добре финансирана".


Според турски дипломати и правителствени чиновници хиляди бойци от различни държави, включително и от Турция, са се присъединили към ислямистите в обявения от тях халифат в Западен Ирак и Източна Сирия. Превзетата военна база в Рака пък е важна стратегическа крачка, която ще улесни преминаването на чуждестранни терористи и на доставки, твърдят близки до "Ислямска държава" източници. Във видео, заснето на подстъпите към Рака и разпространено от Vice News, активист от групировката заявява, че тя е призвана да възстанови божите закони. И че в момента приоритетите й са Либия, Сирия, Ирак, Палестина и Саудитска Арабия, а след това идва редът на Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във