Банкеръ Weekly

Общество и политика

БЕЛГИЙЦИТЕ ОТ ПУРАТОС СЕ ОТКАЗВАТ ОТ РУСЕНСКАТА МАЯ

Единственият кандидат-купувач на единствения български производител на хлебна мая вече има чисто български характер. Белгийският концерн Пуратос, добил в началото на тази година 51% от акциите в покрилото се със скандална слава работническо-мениджърско дружество Хлебна мая - Инв. - Русе, напуска джойнтвенчъра. На 4 май тази година отговорният представител на белгийската компания Серж Амее е изпратил до вицепремиера и промишлен министър Александър Божков и до изпълнителния директор на приватизационната агенция Захари Желязков следното любезно писмо:


След като в продължение на няколко месеца ние обследвахме приватизационния проект Хлебна мая ЕАД - Русе, и след резултатите от нашите проучвания по отношение на законодателство, финансиране и общо състояние, нашият директорски съвет взе решение да оттегли кандидатурата си за приватизация на русенското предприятие.


Аз, както и моите колеги, които ми помагаха да формулираме и преценим възраженията си, решихме, че основната причина за оттегляне на нашата кандидатура са проблемите, свързани с връщането на земята, върху която е изграден русенският завод, на нейните бивши собственици. Като втора причина определяме намаляването на цените на маята на българския пазар, което ще повлияе отрицателно върху печалбите, които очаквахме. Бихме желали да благодарим на вас и на всички български институции и специалисти за времето и вниманието, което ни отделиха. Признаваме ефективността на всички, които бяха заети в това дело.


Белгийците - ясно и кратко, казват своето сбогом на Русе. А що се отнася до българските институции, отделили време и внимание на прословутата сделка, не може да не се отбележи фактът, че сред тях с особена активност се отличава парламентът. Този петък същата сделка отново ще е обект на депутатския контрол. Да се надяваме, че от разясненията, които ще направи по случая финансовият министър Муравей Радев, най-после ще стане ясно каква е крайната цел - да се продава завода за мая или да си остане държавен? Защото е повече от ясно, че няма да се намери сериозен чуждестранен инвеститор, който да е готов да се наслаждава на усърдието, с което българите си правят скандали по всяка приватизационна сделка. Както научи в.БАНКЕРЪ, въпросната покупко-продажба трябва да приключи на 21 май.


Агенцията за приватизация покани на 5 май в София представителите на работническо-мениджърското дружество Хлебна мая - Инв. да потвърдят желанието си да купят предприятието. Потвърждението е дадено, дадени са и документални доказателства, че парите за сделката са подсигурени с кредит от българска банка. С други думи, дружеството-купувач, в което след белгийския отказ мажоритарното присъствие от 79.22% принадлежи на Български хляб АД, е в състояние да се издължи на Агенцията за приватизация за придобиването на 77 458 броя акции от капитала на Хлебна мая ЕАД. При това се запазва договорената още миналата година пазарна цена на една акция - левовата равностойност на 12 щ. долара.


Въпреки това сделката може пак да не се състои, защото сегашният изпълнителен директор на русенското предприятие Атанас Доросиев чрез местната областна управа е сезирал АП да спре процедурата. Редовите работници и служители от завода, които също са акционери в Хлебна мая - Инв., явно вече са станали разногледи и не са много наясно дали трябва да подкрепят, или да оспорят приватизацията на собствените си работни места.


В същото време от работническо-мениджърското дружество твърдят, че г-н Доросиев е управлявал лошо предприятието - за петте месеца на годината пазарният дял на завода от 75% се е свил на 25 процента.


Опонентите на изпълнителния директор не приемат обясненията му, че вина за това има нелоялната конкуренция на турската мая. Тази конкуренция не е от вчера, казват те, но при положение, че месечният капацитет на завода е 1200 тона прясна мая, пита се защо сега производството е паднало до санитарния за този вид продукция минимум - едва 400 тона на месец? Кандидат-приватизаторите не са съгласни и с решението на Атанас Доросиев да поднови с 300 млн. лв. кредитната линия, открита от ОББ. Защото, ако дружеството Хлебна мая - Инв. сключи приватизационната сделка, то ще трябва да поеме и кредитното наследство. Междувременно до определения от АП краен срок - 21 май - въпросната сделка остава все така висяща. По случайно съвпадение на следващия ден в парламента пак ще се бистри темата за маята. Ще станем ли свидели на поредните разминавания между институциите?

Facebook logo
Бъдете с нас и във