Банкеръ Weekly

Общество и политика

Белгия протестира срещу социалния дъмпинг

Белгия ще внесе в Еврокомисията жалба срещу Германия заради т.нар. социален дъмпинг с наемането на българи и румънци. Проблемът е породен от практиката на работодатели от Федералната република да наемат граждани от Източна Европа, основно от България и Румъния, на които плащат от 3 до 5 евро на час. Чужденците се трудят включително нощем, без да получават социални и здравни осигуровки, както и право на пенсия. Това не може да се случи в Китай, но е възможно пред вратите на Белгия, насред Европа, обяви вицепремиерът и министър на икономиката на страната Йохан Ванде Ланоте.


В случая Брюксел протестира срещу условията на наемане на източноевропейци в германски кланици. Решението за отнасяне на въпроса до комисията е било взето след оплаквания от местни месопреработвателни дружества. Вицепремиерът Ванде Ланоте поясни, че много белгийски предприятия в сектора са се видели принудени да се преместят в съседна Германия, за да могат да оцелеят на конкурентния пазар.


Белгийските власти отчитат, че Германия изпълнява правилно европейските регламенти с предоставянето на възможност на граждани на ЕС да работят там, където изберат. Протестът е срещу множеството случаи, в които на германска територия работят хора, които мамят системата със статута на самонаети, регистрирайки кухи фирми.


В отговор от Европейската комисия заявиха, че в Германия 7.5 млн. работници получават минимална надница и така месечният им доход е до 450 евро, за които не плащат данъци и могат да избегнат социални вноски. Техните работодатели също биват освобождавани от вноски към социалните и пенсионните фондове. Преди време еврокомисарите призоваха федералната република да направи така, че тези работници да бъдат назначавани на постоянни договори. Те препоръчаха и утвърждаването на приемливи минимални равнища на заплащане за преодоляването на проблема с бедните работещи хора. Засега в Германия липсва минимална работна заплата за всички сектори на икономиката.


Неотдавна Еврокомисията предложи мерки срещу т.нар. социален дъмпинг и срещу разкриването на кухи фирми, но предложението все още се обсъжда в Съвета на ЕС и се очаква становището на Европейската комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във