Банкеръ Weekly

Общество и политика

БЕЛГИЯ Е ИНВЕСТИТОР N1 У НАС

След сделките за циментовите заводи, когато за известно време първото място в класацията на чуждестранните инвеститори у нас държеше Германия, през миналата година ситуацията се промени. Белгийските фирми Солвей и Юнион Миниер не само че придобиха Соди и МДК-Пирдоп, но и активизираха инвестиционните си програми. Така Белгия защити първото си място, чрез 376 инвестиции на обща стойност 275.6 млн. долара. По този повод пък през миналата седмица Солвей получи награда от Агенцията за чуждестранни инвестиции за инвеститор на 1997 година. Компанията плати 150 млн. долара за 67% от Соди - Девня, и се ангажира с инвестиции за 67 млн. долара.


Награди получиха Американ Стандарт за инвестициите си в два завода в Севлиево - единият за санитарна арматура, а другият за фаянс, и Ролман - производител на облекло, за откриване на нови работни места. Южнокорейският концерт Деу пък бе отличен за цялостен ангажимент за инвестиции, а английската Кейбъл енд Уайрлес - за инвестиции във високите технологии.


Освен институционални инвеститори у нас, макар и плахо, започнаха да се появяват и портфейлни инвеститори. През 1997 г. от тях са закупени държавни и корпоративни книжа на стойност 22.8 млн. долара. Впечатление прави, че участието на чужденците на нашия едва прохождащ капиталов пазар идва най-вече от фирми, регистрирани в известни офшорни зони като Кипър, Люксембург и т.н. Най-вероятно и инвестициите от Англия и САЩ също идват от освободените от данъци райони. Допълнителен колорит в тази група внасят както инвеститорите от Бахамските и от Каймановите острови, но и тези от Либия, която е закупила книжа за 1,3 млн.долара.


Очакванията на експертите са нивото на чуждестранните инвестиции да се покачи значително до следващата пролет, когато изтичат сроковете на инвестиционните посредници по пуловата приватизация. Преките инвестиции през миналата година са били за 636.1 млн. долара, а за периода 1992-1997 общата им стойност е 1 402.8 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във