Банкеръ Daily

Общество и политика

Белчев и Везиева опровергаха Борисов за новия дълг и инвестициите

Валери Белчев
S 250 0ae8154a d14d 45f9 9293 cef8db4f513f

Таванът на дълга е решение взето ноември 2020 година, когато е приет бюджета на България за 2021 година. Просто изпълняваме решението на 44-ия парламент. С тези пари се индиксират пенсии, дават се за COVID мерки, маски, ваксини. Тези средства са планирани още от преди година. Няма нищо лошо да се тегли дълг, когато има смисъл. В момента лихвите са ниски и почти нулеви. 

Това заяви пред БТВ служебният финансов министър Валери Белчев по повод последните нападки от страна на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, че служебното правителство тегли половин милиард дълг. 

"Няма нищо вярно в твърденията, че сме приели бюджета за 2022 година на тайна сбирка. Тази информация е в сферата на шегата. Правим анализ и нещата изглеждат добре. Средства има и те ще гарантират един нормален живот на държавата следващата година. Готова е бюджетната рамка и тя ще бъде внесена в МС, но без конкретни политики. Ние сме служебно правителство и нямаме право да определяме политиките. Това е работа на парламента и редовния кабинет. Пак ще повторя, че ние сме направили една базисна рамка. Ще направим всичко възможно пенсионерите да продължат да получават COVID добавките си и през следващата година", обясни той.   

"Само за последния месец имаме инвестиции около 100 млн. лева", обяви от своя страна икономическият министър Даниела Везиева, която също бе гост в телевизията и отговори на нападките на бившия премиер. "Това са смесени инвестиции - и чуждестранни, и български. Няма нищо вярно в твърденията, че преките чужди инвестиции са намалели. В момента сме със 700 млн. повече инвестиции спрямо същия период на миналата година. Всички актове на Кирил Петков са стабилни и никой не ги обжалва въпреки решението на Конституционния съд. Тази тема се преекспонира", категорична бе тя. 

"Инфлацията не е неочаквана. В момента имаме много по-голямо търсене на стоки, отколкото предлагане. Това се дължи на COVID кризата. В момента икономическите процеси в България са на нивата от преди пандемията. Бизнесът страда от високите цени на тока, но това е световен проблем, а и правителството вече компенсира фирмите за цената на тока", добави министърът на икономиката. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във