Банкеръ Daily

Общество и политика

Бежанци препълниха центъра във "Военна рампа"

Капацитетът на сигурната зона в бежанския център в столичния кв. "Военна рампа" е завишен с над 100 процента, алармира общественият защитник Диана Ковачева.

Проверка на служители от Националния превантивен механизъм към омбудсмана в края на миналата седмица е установила, че към 12 август са регистрирани 221 непридружени непълнолетни и малолетни деца. От институцията отбелязват, че фокусът на проверката на омбудсмана е бил насочен към материално-битовите условия, обезпечаването с медицински и немедицински специалисти, пропускателния режим на Сигурната зона за непридружени деца,

Оттам припомнят, че зоната е била изградена през 2019 г. специално за непридружени деца-бежанци, с капацитет за 100 деца. 

При проверката е установено, че 146 от непълнолетните са в сигурната зона, а 75 от непридружените деца са настанени във физкултурен салон.

По данни на служителите на Отдел „Производство по международна закрила“ към Регистрационно-приемателен център физкултурният салон е единственото място, на което могат да бъдат настанени деца (при надвишен капацитет на сигурната зона), тъй като там са изолирани от пълнолетните бежанци и има контролиран достъп до помещението.

Проверката на омбудсмана констатира още и изключително лоши материално-битови условия, крайно неприемливи и категорично неподходящи за деца. Много тревожен е фактът, че 75 деца разполагат само с две бани и две тоалетни, помещението е изцяло нехигиенизирано, липсват и мебели за съхранение на лични вещи.

"В контекста на предстоящата четвърта COVID-19 вълна, събирането на 75 деца на едно място крие риск от възникване на епидемичен взрив. В такъв вид помещение не е възможно да бъдат спазени противоепидемичните мерки", пише в специалния доклад на омбудсмана, изпратен до председателя на Държавната агенция за бежанците.

Освен това сигурната зона за непридружени деца също е пренаселена. В помещения, чиято големина е около 15 кв. са настанени по шест деца, а в по-малките по квадратура помещения са по 4 деца.

Персоналът, който се грижи за децата е крайно недостатъчен – 8 социални работници и един психолог. Социалните работници нямат физическата възможност да подкрепят децата в социалната им адаптация, да преценят нуждата от психологическа помощ на всяко дете.

Независимо, че основната препоръка на омбудсмана да се изгради отделен център, в който да се настаняват непридружените малолетни и непълнолетни деца, е изпълнена частично, чрез изграждане на „сигурни зони“ в Производство за международна закрила – София (в кв. „Военна рампа“ и кв. „Овча купел“), екипът смята, че капацитетът на сигурните зони при засилен бежански поток не е достатъчен.

Омбудсманът препоръчва в най-кратък срок да се обособи допълнителна сигурна зона за непридружени деца.

В периода от 1 януари до 11 август са били регистрирани 1005 деца-бежанци, а самоволно напусналите са 784. Всички са обявени за издирване, като намерени са две от тях. Средният престой на регистрирано в Центъра дете е около 15 дни. Това е и причината само 20 деца да бъдат включени в образователния процес.

В Центъра работи лекар на пълен работен ден. Здравният  кабинет е обезпечен с медикаменти и консумативи. 

За непридружените деца е създадена възможност за определяне на общопрактикуващ лекар, но реално това не се прави поради краткия престой (средно 14 дни).

Към момента няма непридружени деца със заболявания и на медикаментозна терапия. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във