Банкеръ Daily

Общество и политика

Бедните в България са много малко, твърди Владимир Каролев

„Всяка страна от ЕС има задължително праг на бедност. Новият модел, който се предлага и обсъжда, ще доведе до замразяване на линията на бедност до 2020 г., защото миналата година увеличението на прага на бедността беше 27 лв. Това означава, че вероятно ще имаме по-малко бедни през 2020 г. От статистическа гледна точка, след като има ръст на заплатите”. Това заяви пред НТВ бившият социален министър Иван Нейков, коментирайки  увеличаването на прага на бедност с 3 лв.

Той допълни, че за последната година статистиката дава ръст на средната работна заплата с 12%. „При положение, че задържим този праг на бедността това означава, че хората под него ще бъдат по-малко отколкото са били по-рано”, коментира още Нейков.

Според финансиста Владимир Каролев, който беше негов опонент, изчисленията на КНСБ, че всеки четвърти работещ е беден са неверни. „Те го изчисляват неправилно. Според статистиката на Европейската статистическа служба през 2018 г. работещите бедни във възрастовата група 18-64 години са 10,1% при 9,4% средно за ЕС. Ние сме малко повече, но не сме така, както казва КНСБ”, коментира Каролев.

Финансистът е категоричен, че реално бедните хора в България са много малко. Това са хора, които са на минимална пенсия и нямат семейства, които да ги подкрепят. Друга такава група е хора с много ниска квалификация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във