Банкеръ Daily

Общество и политика

БДЖ с дигитално приложение за проследяване на всички влакове в реално време

БДЖ въвежда ново дигитално приложение, чрез което потребителите могат да проследяват в реално време местоположението на всички пътнически влакове в страната. Приложението е достъпно на radar.bdz.bg.   

На виртуална карта на железопътната мрежа в България се извеждат в реално време пътуващите в момента влакове с данни за местоположение, маршрут и движение.Целта е клиентите по всяко време да са запознати с движението на влака, който ги интересува и да получат информация за евентуално закъснение.

Услугата цели да подобри значително информираността на клиентите на БДЖ, които ще могат сами и по всяко време да проверяват движението на влаковете от мобилното устройство или компютър.

За първи път след 33-годишно прекъсване БДЖ купуи чисто нови локомотиви. В "БДЖ - Пътнически превози" пристигнаха първите два от 10-те договорени модерни електровоза "Сименс Смартрон" (Siemens Smartron). Локомотивите са с максимална мощност 5600 кВт (7500 к.с.) и развиват скорост до 160 километра в час. Всяка една от машините струва около 5.5 млн. лв. без ДДС, като в цената е включена и доставката им до "Локомотивно депо - София", където ще бъдат облепени с неотдавна избраната от феновете на БДЖ-ПП "премяна" Green force (зелена сила).

Новите придобивки са включени в Графика за движение на влаковете , който влиза в сила от 13 декември, а плановете са да бъдат пуснати в движение точно преди Коледа - на 22 или 23 декември.

Вагоните, които ще теглят двата локомотива Siemens Smartron (общо 15 на брой) ще бъдат напълно рециклирани. На практика това означава над 90% обновяване: от старите вагони остава само рамата, а всичко останало се заменя с оборудване, отговарящо на най-съвременните изисквания – като се започне от колоосите и дисковите спирачки и се стигне до климатизацията и цифровизирането им.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във